Nová platforma v ČSSD a zleva krytý Babiš

18. 10. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty
Jestli se má ČSSD dostat opět nahoru, potřebuje nepochybně do vrcholných pozic nové lidi. Nové tváře, nové příběhy, novou vizi. Představa, že ji budou stavět na nohy lidi jako Škromach nebo Hašek, které jihomoravský venkov v minulých senátních a krajských volbách vyhodil z politiky, je absurdní. Platforma „Zachraňme ČSSD“ působí ale přesně tímto dojem. Dojmem Jiřího Paroubka, který se uchýlil za „svým lidem“ na Ostravsko, aby tam utrpěl – politický gigant minulosti – potupnou porážku.

Vidíme Zimolu, Haška, Škromacha… jakýsi zplihlý lánský puč 2.0. Otec prezident už ostatně není v té síle. Prezidentskou volbu vyhrál jen o fous a kdo ví, kdo ho nahradí na jeho trůně, až mu skončí jeho mandát. Základní spojenec prezidenta je Hnutí Ano, které vzalo socialistům jejich elektorát. 

Jak získat ty voliče zpět? 

ODS se podařilo vstát z mrtvých důslednou opoziční kritikou Babiše, majitele zmíněného hnutí, zprava. Je jasné, že zleva by potřeboval kritiku ještě více, zdrcující kritiku, která by mohla odlákat levicové voliče zpět k levici. Ale to ČSSD ani KSČM dělat nemohou. Jsou totiž součástí vládní koalice. Takže Babiš je zleva krytý a může si vychutnávat svou dominanci v levé části elektorátu.

ČSSD musí uvěřitelně začít tvrdit, že se z gruntu změnila, že se odstřihla od své minulosti, že je novou, dynamickou stranou s jasnou progresivní myšlenkou. Prostě to, co dělá v pravicové verzi ODS s jasnou regresivní myšlenkou. 

Možnost, že by apoštolem této změny měl být Škromach, Hašek nebo Zimola – ale třeba i Hamáček – je na úrovni nejhrubšího výsměchu voličům. Ale možná je to nutné. Možná je škoda, že podobně jako Paroubek nešli Hašek, Škromach a Zimola do letošních senátních voleb. Měli bychom totiž od nich konečně pokoj.

0
Vytisknout
9971

Diskuse

Obsah vydání | 22. 10. 2018