Je to Facebook, který rozbil náš svět

21. 10. 2018

čas čtení 2 minuty
 

Krize, v níž se octla Británie a krize Facebooku jsou jedno a totéž, píše Carole Cadwalladr v týdeníku Observer v souvislosti s oznámením, že bývalý šéf britských liberálních demokratů Nick Clegg přijal Zuckerbergův jidášský groš, odstěhuje se do Kalifornie a bude se Zuckerbergově Facebooku globálně starat o reklamu.

Krize Británie a krize Facebooku jsou projevy téhož jevu. Není to technologie, která nám zničila svět - je to podnikatelský model Facebooku. Je to vydělávání na strachu, nenávisti a lžích. A v Británii dnes máme zkompromitovanou vládu, která se spikla se zkompromitovaným Facebookem a rozhodla se zakamuflovat, co se stalo v referendu o brexitu.

 

Víme, že Facebook byl klíčem k tomuto hlasování. Že téměř všechny vydané peníze byly investovány do této platformy. Že aktivisté za brexit porušili zákon a vydali na kampaň víc peněz, než co volební zákon dovoluje. Že byly kampaně protizákonně zkoordinovány. Že se Británie stala obětí Ruska. A že Facebook tohle všechno umožnil. A Facebook odmítá předat důkazy o těchto záležitostech britskému parlamentnímu výboru pro digitální záležitosti, kulturu, média a sport. A Zuckerberg třikrát odmítl svědčit v Dolní sněmovně.

Facebook vyvolal vraždění v Myanmaru. New York Times vydal důkazy, že armáda v Myanmaru záměrně vyvolala násilí proti Rohingyům tím, že zaplavila Facebook lživým materiálem o zvěrstvech, která se nikdy nestala. Podívejte se na Brazílii, jak tam WhatsApp překypuje lživými informacemi před prezidentskými volbami.

Britský parlamentní výbor zveřejnil další důkazy, že Facebook dokonce i nyní šíří reklamy od pochybné, neznámé instituce jménem "Mainstream Network", která přesvědčuje 10 milionů občanů žijících na severu Anglie, aby podporovali tvrdý brexit. Nikdo nemá tušení, kdo to platí.

Záměrné zamlžování situace Facebookem pomáhá britské vládě vyhýbat se tvrdým otázkám o legitimitě hlasování o brexitu, o roli svých vlastních ministrů v největším volebním podvodu moderní éry a otázce, jíž se zoufale vyhýbá, totiž jakou roli hrálo při hlasování pro brexit Rusko.

K tomu: Ostře zkritizoval praxi Facebooku i Cleggovo rozhodnutí pracovat pro Zuckerberga ze stejných důvodů jako Carole Cadwalladr whistleblower Christopher Wylie v pátek v Channel 4 News ZDE

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
13428

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2018