Robert Peston: Mayová se může zachránit jen udržením Británie v evropské celní unii

19. 10. 2018

čas čtení 4 minuty


Na základě rozhovorů s dobře informovanými zdroji tu píšu, jak si myslím, že to nyní vypadá s rozhovory o brexitu, konstatuje na Facebooku ekonomický a politický analytik britské komerční televize Robert Peston.

Pokračuje: VAROVÁNÍ: Pokud se obáváte, že Británie vypadne z EU bez dohody, anebo jste nervóznější povahy, nečtěte dál.

 
1. Zapomeňte na to, že budeme při odchodu Británie z EU mít vůbec nějaké povědomí o tom, jaká bude podstata a struktura budoucích britských obchodních styků s Evropskou unií. Šéfové vlád evropské sedmadvacítky stoprocentně odmítli plán Mayové z Chequers. Stoprocentně. A vědí, že je příliš pozdě začít nyní vytvářet podstatu budoucích obchodních styků Británie s EU, než Británie odejde z EU  dne 29. března 2019. Takže jakákoliv politická deklarace ohledně budoucích vztahů Británie a EU bude mnohomluvná, mlhavá a všeobecná. Bude to, co nenávidí tolik poslanců Dolní sněmovny: slepý brexit. Premiérka bude tvrdit, že se to nestane. Nikdo tady v Bruselu jí v tom nevěří.

2. Nejbližší datum pro dohodu o brexitu - pro onu mlhavou, mnohomluvnou politickou deklaraci a dohodu o odchodu, je nyní Rada EU v polovině prosince. Ale i toto datum možná bude příliš brzo.

3. Rozpor mezi evropskou sedmadvacítkou a Mayovou je, jak víte, ohledně toho, jak udržet otevřenou severoirskou hranici. Není absolutně žádná šance, že by se EU vzdala svého požadavku, že musí existovat záruka - bez jakéhokoliv konečného data - aby Severní Irsko, ale nikoliv Británie, mohlo zůstat v evropské celní uynii a v jednotném trhu. To by znamenalo vytvoření komerční hranice v Irském moři, mezi Irskem a Británií, což Mayová nechce nikdy dovolit.

4. Veškeré úsilíá z Británie je tedy zaměřeno na vytvoření jiných opatření, aby tato záruka, kterou požaduje EU, nikdy nemohla být realizována.

5. Mayová se snaží vytvořit novou záruku, která by znamenala, že celá Británie zůstane v celní unii EU.

6. Jenže Mayová nemůže připustit, aby Británie zůstala v evropské celní unii navždycky, protože konzervativní poslanci podporující brexit jí to nedovolí. Takže to jako záruka nefunguje. A kromě toho, článek 50 Lisabonské smlouvy o odchodu z EU požaduje, že Dohoda o odchodu z EU nesmí obsahovat ustanovení o budoucím trvalém obchodním vztahu mezi celou Británií a EU. Což je začarovaný kruh.

7: Existuje řešení. Mayová by mohla ignorovat své brexiťácké kritiky a oznámit, že Británie chce vepsat do Politické deklarace - ne do Dohody o odchodu z EU - že zůstaneme v evropské celní unii trvale. To je konkrétní věc, kterou by Evropská unie povolila

8. Ale jestliže Mayová oznámí, že Británie zůstává v evropské celní unii, porušila by tím svá nejsilnější tabu, protože by se musela vzdát možnosti, že po odchodu z EU bude Británie moci vyjednávat samostatně své vlastní obchodní smlouvy s jinými zeměmi.

9. Mayová ví, protože její vyjednavač pro brexit Olly Robbins jí to řekl, že její nejlepší šancí je - pravděpodobně jedinou šancí, jak dosáhnout dohody o brexitu - připustit, aby Británie zůstala v evropské celní unii.

10. Pokud to Mayová nepřipustí, vážně hrozí odchod Británie z EU bez dohody.,

11. Avšak dohoda o brexitu, kdy by Británie zůstala v evropské celní unii, by vyvolala neuvěřitelnou zuřivost od jejích brexiťáckých poslanců.

12. Labouristé by samozřejmě byli hned při tom, protože jediným praktickým řešením je zůstat v evropské celní unii.

13. Toto je pro Mayovou naprosto rozhodující okamžik. Mohla by souhlasit se setrváním Británie v celní unii a prosadit to v parlamentu za podpory labouristů - čímž by rozsekla Konzervativní stranu na dvě polovinyt.

14. Bude to: buď setrvání Británie v celní unii, anebo odchod bez dohody.

15. Co si Mayová zvolí? Je to nakonec čistě na ní. Je to její historický okamžik.


Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
8722

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2018