Investiční skupina Nordea vyšetřována kvůli praní špinavých peněz

19. 10. 2018

čas čtení 1 minuta
Dánský státní zástupce pro vážné ekonomické a mezinárodní zločiny (SØIK) obdržel zprávu o možném praní špinavých peněz v investiční skupině Nordea. Norská služba pro vyšetřování ekonomické kriminality Økokrim také potvrdila, že obdržela oznámení ohledně Nordey. Ve Švédsku analogický úřad Ekobrottsmyndigheten tvrdí, že obdržel oznámení ohledně významné banky, kterou nejmenoval. K vyšetřování se schyluje na pozadí probíhajícího skandálu v bance Danske, přes jejíž estonskou pobočku plynuly na Západ peníze z Ruska.


SØIK prostřednictvím Twitteru potvrdil trestní oznámení vůči Nordei, která je největší finanční skupinou v nordických zemích.

V úterý díky listu Børsen vyšlo najevo, že žalobu na Nordeu v Dánsku podal fond Hermitage Capital Management. Ten zaslal dokumenty identifikující to, co považuje za podezřelé transfery v hodnotě přes 175 milionů dolarů (1,1 miliardy dánských korun). Prostředky měly být převedeny na 365 různých účtů v bankách společnosti Nordea v nordických zemích.

Nordea ve středu oznámila, že ví o zprávách, ale nemůže je komentovat kvůli principu ochrany zákazníka. Banka tvrdí, že bude spolupracovat s úřady ve všech zemích, v nichž operuje.

Fond Hermitage Capital Management je také klíčovým hráčem skandálu v bance Danske. Majitel fondu Bill Browder je velmi kritický k dánské bance a žaloval ji i její zaměstnance.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6786

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2018