Bill Browder: Zákonodárci Rand Paul a Dana Rohrabacher jdou na ruku Rusku

19. 10. 2018

čas čtení 3 minuty
Americký investor Bill Browder tvrdí, že je jasné, že člen Sněmovny reprezentantů za stát Kalifornie Dana Rohrabacher byl zkompromitován ruskou vládou, upozorňuje Dylan Stableford.


"Neříká se mi to lehce a neříkám to bez velké spousty nepřímých důkazů," řekl Browder Grantu Burninghamovi, moderátorovi podcastu Bots & Ballots.

Browder, jehož investice v postsovětském Rusku doplatily na Putina, poukázal na Rohrabacherovo jednání s ruským generálním prokurátorem v Moskvě v roce 2016. Po návratu do USA kalifornský Republikán loboval za stažení rozšířené verze zákona Magnickij, který upravuje sankce za porušování lidských práv, z agendy Kongresu. Zákon byl pojmenován po Browderově právníkovi Sergeji Magnickém, který v roce 2009 zemřel v moskevském vězení.

Podle Browdera se Rohrabacher také vrátil z Ruska s propagandistickým filmem, který promítal kolegům ve své kanceláři. Pokus zablokovat zákon se mu však nezdařil.

"Neexistuje absolutně žádný důvod, proč by nějaký kongresman tohle dělal... pokud tu neprobíhalo něco dalšího," řekl Browder. "Takže mé hodnocení je, že Rusové se nějak dostali buď k citlivé informaci o Danu Rohrabacherovi, což by byl nějaký typ vydírání, nebo že našli nějaký způsob, jak ho financovat takovým způsobem, že ovlivnili jeho chování."

Rohrabacherův tiskový tajemník Andrew Eisenberger označil Browderovo tvrzení za "nesmysl".

Rohrabacher však není jediným kongresmanem, kterého Browder podezírá z vazeb na Putina.

"Druhá osoba, kterou velmi podezírám, je Rand Paul," řekl Browder. Dodal, že Republikánský senátor z Kentucky v srpnu odjel do Moskvy a o týden později vyzval Trumpa ke zrušení sankcí na ruské zákonodárce na takzvaném Magnického seznamu.

"Proč by to dělal? Lid Kentucky si nepřeje, aby k tomu došlo," prohlásil Browder. "Nedává mi smysl, proč by se americký politik... právě nyní snažil uvolnit sankce proti Rusku."

Paulova kancelář na žádost o vyjádření nereagovala.

Browder, která více jak dekádu strávil upozorňováním na Putinovo porušování lidských práv, ví, že žije s terčem na zádech.

"Jestli čelím riziku zabití Putinovým režimem? Odpověď zní ano," řekl Browder. "Ale nežiji ve strachu.

A dodal: "Dělám to proto, že zavraždili Sergeje Magnického ve věku 37 let, místo mě. A nedovolím jim mě zastrašovat. A půjdu po nich, dokud konečně nedosáhneme spravedlnosti."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Pozn. red. Letos v lednu upozornily Britské listy v angličtině, že  Dana Rohrabacher a další čtyři ultrapravicoví republikánští kongresmani se chystají k cestě do Prahy navštívit Tomio Okamuru, tajemník jehož strany nedlouho předtím vyzval k usmrcení gayů, Romů a muslimů jedovatým plynem. Anglický článek Britských listů, rozšířený  na Twitteru Andrewem Stroehleinem z organizace Human Rights Watch, vyvolal v USA obrovskou pozornost a zaznamenal více než 53 000 přístupů, více než 3400krát byl sdílen na Facebooku a více než 7400 krát na Twitteru. Vyvolal obrovské rozhořčení ve volebních okrscích zmíněných kongresmanů, kteří v jeho důsledku cestu do Prahy za Okamurou zrušili. Vymluvili se na "nedostatek financí".

K tomu: Five US congressmen will meet the leader of a Czech party whose secretary has called for the gassing of Jews, gays and Roma

 

0
Vytisknout
6824

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2018