John Bolton přesvědčuje Trumpa, aby USA odstoupily od smlouvy s Ruskem o omezení jaderných zbraní

19. 10. 2018

čas čtení 1 minuta

John Bolton americký poradce pro národní bezpečnost, doporučuje zrušení dohody s Ruskem o jaderných zbraních středního doletu


Americký poradce pro národní bezpečnost John Bolton chce přimět Spojené státy, aby zrušily dohodu s Ruskem o omezení jaderných zbraní středního doletu (INF), platící od roku 1987. Podle Boltona Rusko tuto dohodu porušuje tím, že vyvíjí novou střelu s plochou dráhou letu.

 
 


Bolton usiluje o zrušení dohod o kontrole zbrojení po celou svou kariéru. Podle bývalých amerických činitelů Bolton blokuje rozšíření dohody Start s Ruskem z roku 2010, ketrá omezuje užití strategických jaderných hlavic a jejich raket. Smlouva má vypršet roku 2021 a Moskva projevila zájem o její prodloužení, avšak Bolton se staví proti obnovení dialogu o strategické stabilitě a proti jednání o budoucnosti kontroly zbrojení mezi oběma zeměmi.

Spojené státy o Boltonově návrhu tento týden informovaly své západoevropské spojence. Znepokojilo to britské činitele, kteří považují dohodu INF  za důležitou součást kontroly zbrojení. Vznik dohody ukončil nebezpečné období konfrontace v osmdesátých letech, kdy Američané měli v Evropě rakety typu Pershing a střely s plochou dráhou letu a Sovětský svaz měl rozmístěné ve střední Evropě rakety SS-20.

Spojené státy tvrdí, že Rusko nyní dohodu porušuje vývojem a rozmístěním rakety země-vzduch 9M729. Moskva trvá na tom, že tato raketa neporušuje omezení na dolet raket, jak jsou specifikována ve smlouvě INF a tvrdí, že americký protiraketový systém rozmístěný ve východní Evropě proti potenciální íránské hrozbě by mohl být upraven k odpalování útočných raket středního doletu proti Rusku.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 



0
Vytisknout
7154

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2018