Pentagon: Čínský let na Měsíc může ohrozit americké satelity

19. 10. 2018

čas čtení 3 minuty
Čínské pokusy doletět na Měsíc by mohly jednoho dne ohrozit kriticky důležité americké satelity, tvrdí jeden z předních expertů americké armády na hrozby z vesmíru. Satelit na odvrácené straně Měsíce, o němž se v Číně hovoří, nemusí být zrovna tím, čím se zdá být, upozornil Patrick Tucker.


"Viděli jsme v běžném tisku... že Číňané mají přenosový satelit oblétávající... odvrácenou stranu Měsíce. To je pro nás velice výmluvné," říká Jeff Gossel ze Space and Missile Analysis Group při National Air and Space Intelligence Center.

V květnu Čína vynesla do vesmíru lunární přenosový satelit Čchang-e 4, který se pohybuje po neobvyklé trajektorii: Je zaparkován v jednom z Lagrangeových bodů na odvrácené straně Měsíce.

Čínská vláda tvrdí, že mise je součástí čtyřetapového plánu vybudování základny na Měsíci. "Doufáme, že zahájíme stavbu lunární základny kolem roku 2025 a uskutečníme pilotované přistání na Měsíci kolem roku 2030," prohlásil v březnu Čao Siao-ťin z Čínské skupiny pro kosmickou vědu a technologii.

Avšak Gossel je přesvědčen, že umístění satelitu do 2. Lagrangeova bodu by Číňanům také umožnilo vyslat vesmírné bojové lodi k Měsíci a poté se "proplížit" ke kriticky důležitým americkým zpravodajským a komunikačním satelitům na geosynchronní dráze. Tento motiv se objevil v apokalyptickém filmu Melancholia z roku 2011.

"Můžete nechat prolétnout nějaký typ zbraně kolem Měsíce a vrátí se - může doslova přilétnout na geostacionární dráhu... a nikdy o tom nebudeme vědět, protože v tomto směru nic nedává pozor," říká Gossel. "K čemu potřebujete přenosový satelit létající kolem bodu L2? Abyste mohli komunikovat s něčím, co přistane na druhé straně Měsíce - nebo abyste mohli létat kolem druhé strany Měsíce? A co by to znamenalo pro naše aktiva na geostacionární dráze?"

Michael Griffin z ministerstva obrany prosazuje robustnější reakci na hrozby vůči americkým aktivům ve vesmíru. Je to jeden z důvodů, proč on i další chtějí nahradit velké, snadno zaměřitelné satelity soustavami menších a levnějších.

"Čína a Rusko nyní mají kapacitu" ničit zpravodajské a komunikační satelity na geostacionární dráze, sdělil Griffin novinářům v srpnu. "Tato aktiva jsou tím, co využíváme pro komunikaci a průzkum a varování před raketovým útokem a určování polohy, sledování času a navigaci a celou řadu věcí, které používáme při válčení."

Ačkoliv v současnosti je hrozba ze strany čínského satelitu podle expertů nízká, Gossel přesto tvrdí, zájem národněbezpečnostní komunity o čínské lunární aktivity sílí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7856

Diskuse

Obsah vydání | 23. 10. 2018