Liberální vzpoura v Babišově iliberálním, populistickém hnutí?

18. 10. 2018 / Marek Beneš, Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut
Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Ostravský primátor Tomáš Macura, nejúspěšnější lokální politik v komunální politice hnutí Ano, počítáme-li velká města, otevřeně kritizuje Andreje Babiše a opakovaně zdůraznil, že chce kritiku přednést i na nadcházejícím sněmu hnutí českého oligarchy. To je doposud nejvážnější signál o trhlinách uvnitř hnutí, které slouží jako vehikl oligarchy Babiše k naplňování osobních zájmů. Mnohem silnější než odchod europoslance Pavla Teličky a neposlušnost některých dalších, liberálně naladěných europoslanců, kteří se nechali pragmaticky zvolit za v té době voličsky rostoucí Babišův projekt. Ostravský primátor vedl čtyři roky město, poté byl znovu zvolen a získal o třetinu více hlasů než poprvé. V kraji, kde Babiš totálně vysál voličskou základnu ČSSD a kde vystavěl svůj celonárodní  politický úspěch, nemůže jednoduše, obvyklou machiavelistickou metodou, zlikvidovat "problematického" lokálního politika. Macura není v hnutí jediný, kdo se vzepřel a přechází  k více liberálnímu pojetí politiky. Jeho "neposlušnost", v demokratických stranách očekávaná, by v tvrdé, ale zároveň křehké struktuře přísně autoritářsky řízené politické firmy mohla způsobit fatální trhliny...

"Zprávy z Ostravy," píše Marek Beneš, "které zaujmou i v Praze. Překvapení dne: staronový primátor Ostravy Macura právě  v LN zkritizoval AB jakož i Zemana a vyhlásil udělat z Ostravy nejvíce hipsterské město pro mladé. Preferuje koncertní sál, univerzitu, kavárny, tedy kulturu, občanskou společnost, komunitní práci  apod. Pro jeho voliče, což jsou hlavně starší lidé a bývalí podporovatelé ČSSD a KSČM, je toto naprostý šok. Babišův primátor chce udělat z Ostravy Prahu 7. Kdyby ovšem Macura kandidoval za TOP09, kam asi ideově patří, neměl by v Ostravě šanci. (...) Macura teď vychází z toho že je nejvýše postavený primátor hnutí Ano a že je úspěšný a že ho Babiš nyní potřebuje. (...) Macura musí ovšem překonat několik překážek. Bezčasí konjunktury mu umožnilo zabývat se jinými tématy, jako je kultura a vzdělávání. Ale špatný vzduch nezmizel, odliv mladých se ani z "hipsterského" města nezastavil, gheta nezmizela a k tomu jakási podivná britská firma Liberty House bude vlastnit Mittal Novou Hut, největšího ostravského zaměstnavatele. Nikdo netuší, co s ní provede. S témito hrozbami se bude muset Macura vypořádat, hlavně z ohledem na to, že před několika dny se nám Dow Jones Industrial Index akcií začal zadrhávat a krize by jeho hlavní komunální témata smetla. Čekejme i reakci Babiše na neposlušnost jeho dvorního primátora. Macura chce v podstatě ukotvit Ano zase vpravo, ale tam je nával a opustit těžce ziskaný levicový elektorát, který i Macuru vynesl, by bylo smrtící pro hnutí. Nechme se překvapit dalším vývojem."

Macura není jediný více liberálně naladěný politik, který pro Babiše pracuje a zároveň není žádným velkým přítelem krajně populistické politiky, již Babiš ztělesňuje. Po parlamentních volbách v minulém roce byl Babiš dle kuloárních informací okamžítě ochoten sestavit koalici s KSČM a SPD, nicméně odpor části jeho poslanců hlasovat pro takto populismem, xenofobií a totalitárními tendencemi infikovanou vládu to neumožnil. Babiš tedy dobře ví (a to jmenovitě), kdo by mohl vyvíjet vnitřní tlak na "demokratizaci" z principu nedemokratické politické struktury, řízené jako firma.

Nepochybně si dobře uvědomuje i to, že demokratizace by znamenala de facto konec, nebo minimálně hlubokou transformaci hnutí Ano do jiného subjektu s mnohem menším politickým potenciálem a bez toho nejatraktivnějšího, tedy autoritářsky jednajícího vládce, k němuž podvědomě tendují deziluzí zasažení, nespokojení lidé, trpící zkreslenou představou o demokracii, případně ti, kteří vlastně demokracii nepotřebují. Andrej Babiš totiž nikdy nebude chtít být součástí skutečně demokratické politické strany, on ji potřebuje vlastnit, ne se přít a být případně demokraticky poražen.

Je tedy velmi pravděpodobné, že snahou Andreje Babiše bude prostě vytěsnit možnou revoltu. Za této situace ovšem nemůže jednat podle zpravodajské příručky a odklidit nepohodlný problém z cesty, mnohem pragmatičtější bude snaha o jeho pokojný appeasement. Hypoteticky by si mohl Andrej Babiš nechat narůst vousy, obléct si havlovky, nějakou oldschoolovou košili a říct Monice, aby tu snobskou chalupu v Průhonicích předělala na hipsterskou bio kavárnu. Jinými slovy, Andrej Babiš může, vzhledem ke své totální dezintegritě, klidně začít hrát liberála. A to by byl grandiózně komický konec hnutí, které marketingově vytěží takřka cokoliv z politického výprodeje, ale nikdy nebude schopné předstírat liberální mimikry...

0
Vytisknout
12707

Diskuse

Obsah vydání | 22. 10. 2018