Pompeovi se nepodařilo vraždu Chášakdžího zakamuflovat

18. 10. 2018

čas čtení 2 minuty

Návštěva Trumpova ministra zahraničí Mikea Pompea v Turecku měla zakamuflovat problémy s usmrcením novináře Džamála Chášakdžího na saúdském konzulátě v Istanbulu a zlikvidovat konflikt mezi Rijádem, Washingtonem a Ankarou.

Nepodařilo se to. Saúdský korunní princ Mohammed bin Salman nepřijal postoj navrhovaný Washingtonem, aby z  Chášakdžího smrti obvinil některé součásti saúdského státu, nikoliv však samotného korunního prince. Namísto toho princ Mohammed nerealisticky trvá na lži, že saúdský stát neměl s Chášakdžího vraždou nic společného.  


 

Turecko zuří. Prezident Erdogan si už nebere servítky. Po Pompeově příletu do Ankary turecká státní média - která jsou tvrdě cenzurována, tedy zjevně na přímý příkaz tureckého prezidenta - zveřejnila šokující podrobnosti z audionahrávky, která zaznamenává poslední minuty života zavražděného novináře. To, že Erdogan schválil jejich zveřejnění, bylo signálem jak Pompeovi, tak Trumpovi, že nelze jen podporovat Saúdskou Arábii, ale že je tady i Turecko.

Erdogan je mistrovský taktik a projevil se jako schopný stratég. Využil této krize k oslabení pozice Saúdské Arábie a posílení Turecka jako sílící velmoci v islámském světě.

Postupné zveřejňování šílených podrobností z Chášakdžího vraždy způsobilo, že je pro saúdského korunního prince nesmírně obtížné to neutralizovat. Jeho lži tváří v tvář šokujícím detailům z vraždění Chášakdžího silně poškozují jeho globální pověst.

Saúdský korunní princ Mohammed je to věci zapleten tak hluboko, že i částečné přiznání viny by nyní bylo takovým ponížením, že by to destabilizovalo jeho domácí podporu. Přitom Erdogan dobře ví, o co usiluje. Chášakdžího Erdogan znal osobně, sdílel jeho názory a byl si vědom jeho plánů založit v Istanbulu televizní stanici - což by Chášakdží býval mohl udělat jen s Erdoganovým souhlasem.

Je také možné, že se Erdogan cítí uražen Trumpem, který začal Saúdskou Arábii omlouvat, aniž by předtím Erdogana konzultoval.

Všechny podrobnosti vraždy, které Turecko předkládá světu, jsou konzistentní: Džamál Chášakdží byl zavražděn na konzulátě, pak byl rozčtvrcen a celý akt byl natočen. Saúdská Arábie se proti tomu může jen velmi těžko bránit. Podrobné důkazy  Chášakdžího smrti nezadržitelně vycházejí najevo.


Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
12838

Diskuse

Obsah vydání | 22. 10. 2018