O antisemitismu mezi fanoušky pražské Sparty

4. 11. 2018

čas čtení 1 minuta
Foto: Fanoušci pražské Sparty hajlují v Moskvě r. 2015


Při příležitosti fotbalového zápasu Sparta-Slavia, který se koná dnes 4. listopadu, fotbaloví fanoušci pražské Sparty skandují při zápasech se Slavií proti ní antisemitská hesla, především, kupodivu nejkontroverzněji heslo "Jude Slavia". Toto heslo pochází z roku 1923, kdy dostala Slavia odškodnění za náklady odloženého zápasu s klubem West Ham od pojišťovny vlastněné židy. Heslo se při zápasech navzdory četným protestům od předáků židovských organizací a apelům od vedoucích činitelů klubu Sparta přežívá dodnes, píše dnes v týdeníku Observer z Prahy Robert Tait.

 


V roce 2007 byl tehdejší kapitál Sparty Pavel Horváth pokutován za hajlování v reakci na fanoušky, kteří skandovali "Sieg Heil" - ti se hájili, že skandovali "Siegl Heil" - Horst Siegl byl manažer klubu.

Český dokumentarista Pavel Štingl se snaží proti antisemitismu v  českém fotbale bojovat novou výstavou: Fotbal: Století faulů. Ta zkoumá vazby fotbalu na nacismus v době nacistické okupace. Výstava se snaží neutralizovat antisemitismus tím, že poukazuje na množství židů, kteří byli aktivní součástí českého fotbalu.

Štingl, 58, jehož židovská matka přišla o 36 svých příbuzných během holocaustu, poukazuje na to, že někteří fundamentalističtí stoupenci Sparty zveřejňují antisemitský a neonacistický materiál na sociálních sítích a požaduje o této věci naléhavou debatu. "Je to jen otázka fotbalových stadionů, anebo to vypovídá něco o světě, v němž žijeme?"


Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9908

Diskuse

Obsah vydání | 6. 11. 2018