Pro stoupence Czexitu

Brexit už dnes stojí britský státní rozpočet 14,5 miliard Kč týdně

30. 9. 2018

čas čtení 3 minuty

Czexit by zlikvidoval Škodu Mladá Boleslav stejně,  jak nyní ohrožuje britské automobilky.

Britská ekonomika je nyní o 2,5 procenta menší, než kdyby Britové hlasovali proti brexitu




Brexit už v současnosti stojí britský státní rozpočet 500 milionů liber (14,5 miliard Kč) týdně. Je to v ostrém kontrastu s "dividendou ve výši 350 milionů týdně pro britské zdravotnictví", kterou před referendem slibovali stoupenci brexitu jako Boris Johnson. Analýza střediska Centre for European Reform také poukazuje na to, že kdyby Britové nehlasovali pro brexit, kampaň škrtů konzervativní vlády, která měla odstranit státní deficit, by právě touto dobou už bývala dosáhla svého cíle.

 
Toto šokující zjištění přichází v době, kdy v Birminghamu začíná výroční sjezd Konzervativní strany, kde se činitelé strany budou dál, jak po celé předchozí dva roky, hádat o formě brexitu.

Na začátku konference vyšlo najevo, že pro ředitele jedné britské automobilky poslal francouzský prezident Emmanuel Macron soukromé letadlo a v Paříži ho přesvědčoval, aby svou automobilku po brexitu přesunul do Paříže. V pátek byla ohromena britská média tvrzením  britského ředitele  automobilky Toyota, že bude muset zastavit výrobu automobilů na dobu neurčitou, protože závisí na dodávkách výrobních součástek z Evropy podle systému "just in time" a zavedení pohraničních kontrol tento systém zlikviduje. Vážné znepokojení o své budoucnosti signalizuje všech šest britských automobilek.

V britských médiích se ale v souvislosti s tímto varováním britských automobilek už neobjevila daleko závažnější informace, že totiž automobily, které se smějí prodávat v Evropské unii jako evropské, musejí mít 55 procent evropských součástek. Součástky vyrobené po brexitu v Británii tak už do této kvóty patřit nebudou, takže evropské automobilky přejdou k používání nikoliv britských, ale evropských součástek.

Průzkum organizace YouGov provedený mezi 1000 podnikatelů a generálních ředitelů firem ukázal, že Konzervativní strana ohrozila svou pověst jako propodnikatelská politická strana v důsledku brexitu. (Stručně to vyjádřil někdejší ministr zahraničí Theresy Mayové Boris Johnson a stoupence tvrdého brexitu, když řekl: "Ať jdou podnikatelé do prdele!") 73 procent britských podnikatelů a ředitelů podniků je přesvědčeno, že brexit pro Británii dopadne špatně.

Nejbohatší britská organizace, financující nezávislý vědecký výzkum, Wellcome Trust, konstatovala, že ztrácí trpělivost s britskou vládou. Ředitel této organizace píše dnes v týdeníku Observer, že jeho organizace, která vydává ročně více než miliardu liber na lékařský výzkum, stejně jako britský průmysl a britské univerzity - začíná být stále ohledně brexitu stále znepokojenější.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 
 

0
Vytisknout
8878

Diskuse

Obsah vydání | 2. 10. 2018