Rakousko: Ministr vnitra nařídil policii, aby "omezila komunikaci" s kritickými médii

26. 9. 2018

čas čtení 1 minuta
Rakouský ultrapravicový ministr vnitra Herbert Kickl se ocitl pod palbou kritiky po zprávách, že jeho úřad nařídil policii omezit spolupráci s médii, které považuje za příliš kritická.


Podle emailu publikovaného deníky Der Standard a Kurier Kicklovo ministerstvo nařídilo tiskovým oddělením místní policie "omezit komunikaci s těmito médii na minimum vyžadované zákonem".

Email, jehož pravost ministerstvo samo potvrdilo, explicitně zmiňuje právě Der Standard a Kurier. Uvádí také týdeník Falter, který v posledních měsících provedl několik investigací ohledně vnitřního fungování ministerstva vnitra.

Naznačoval také, že by policie měla ve veřejných prohlášeních o kriminálních kauzách zdůraznit národnost a přistěhovalecký status podezřelých.

Kurier v editorialu napsal: "Naše demokracie nesmí zemřít ve tmě kvůli tomu, že se ministr cítí příliš slabý, aby čelil kritice a je zjevně nevhodný pro tuto citlivou pozici."

Opoziční socialisté vyzvali Kickla k rezignaci.

Ministerstvo vnitra hájí obsah emailu, ale tvrdí, že jeho autorem není sám ministr, nýbrž jeho tiskový mluvčí. A nešlo prý o přímé příkazy, ale o návrhy.

Kancléř Sebastian Kurz, který se účastní zasedání Valného shromáždění OSN, na dotaz prohlásil: "Jakékoliv omezení svobody tisku je nepřijatelné. - K umlčení nebo bojkotu určitých médií by v Rakousku nemělo dojít."

Kicklova ultrapravicová strana Svobodných tvoří od prosince vládní koalici s Kurzovou středopravou Lidovou stranou.

Kickl čelí skandálu kvůli únorové vládní razii na sídlo vnitřní rozvědky BVT.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6888

Diskuse

Obsah vydání | 2. 10. 2018