Edward Lucas: Karel Schwarzenberg je "barvitý a vysoce inteligentní aristokrat!"

26. 9. 2018 / Jan Čulík

čas čtení 4 minuty


V souvislosti s dnes zveřejněným shrnutím článku Edwarda Lucase Proč Rusko vítězí, původně publikovaného v angličtině na litevském serveru Delfi.lt (samozřejmě, Litevci ho budou publikovat!) , je nutno uvést trochu kontextu.

Edward Lucas vystupuje ostře proti tomu, co vidí jako ruskou agresivitu vůči Západu a vnějšímu světu, déle než deset let. Své varování před ruskou agresivitou neustále opakuje a stupňuje. Prohlašuje se za "čechofila" a jako svědek demokratické revoluce v Československu v roce 1989 je a vždy byl až nekritickým stoupencem Václava Havla. Ve svém varování před Ruskem zastává jasně stranické postoje, což bohužel vyvolává dojem značné stereotypičnosti.



Lze automaticky předem předpokládat, s kým se bude Edward Lucas družit. To je z mého hlediska dost mechanické. V českém kontextu je to Lucasovo spojení s Fórem 2000, nekritický obdiv ke Karlu Schwarzenbergovi, čímž ho automaticky nadšeně vítají a citují v Respektu a v České televizi.

Mám zato, že postoj Edwarda Lucase k Rusku je jednostranný a černobílý. Nikdo netvrdí, že se Putinova vláda nesnaží destabilizovat okolní svět, jenže situace se zdá být daleko složitější a nepřehlednější, než jak více než deset let opakuje Edward Lucas.

Lucas je v poslední době ostrým kritikem středo a východoevropského populismu a autoritářství, a to právem. Co se však  týče Lucasova porozumění interní východoevropské politice jednotlivých zemí, mám neodbytný pocit, že mu unikají jemnosti.

Nikdy se pokud vím například nepozastavil nad tím, co je důvodem frustrace středo a východoevropského obyvatelstva, které se dnes obrací směrem k ultrapravici, populismu, autoritářství a rasismu.

Pročpak asi lidi reagují tak zlobně na otevřeně prozápadní propagandu? Není něco špatného na nekriticky prozápadních postojích, vzhledem k tomu, že se Putinovu režimu daří jich údajně - jak tvrdí Lucas - zneužívat tak úspěšně k destabilizaci Západu?

"Ukázkou toho, jak podle mého názoru Edwardu Lucasovi unikají jemnosti a složitosti středo- a východoevropské domácí politiky, je tato jeho analýza vzniku nové české vlády z ledna 2007.  No, posuďte sami:

"Minulý týden Mirek Topolánek, šéf hlavní české konzervativní strany občanských demokratů (ODS), těsně uspěl při hlasování o důvěře v důsledku nepřítomnosti dvou renegátských sociálnědemokratických poslanců. Jaké pobídky, osobní či politické, za to oba poslanci možná dostali, je předmětem velkých spekulací v pražských tavernách.

Bude Topolánkova vláda dobrá? A udrží se u moci? Její členové jsou povětšinou depresivně šediví lidé, z nichž se táhne zápach korupce (jako z většiny předchozích českých vlád). Ale jeho vláda se může chlubit některými hvězdami, jako je ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, barvitý a vysoce inteligentní habsburský aristokrat. (Pozn. red. Šlechtické tituly zrušilo Československo v roce 1918, nazývat někoho v roce 2007 "aristokratem" je vážný anachronismus.) V Topolánkově vládě je tak směsice lidí z tábora "pravdy a lásky" bývalého prezidenta a disidentského předáka Václava Havla a tvrdších stoupenců jeho následníka Václava Klause. I když je vláda nedohodnuta v otázkách, jako je jaderná energetika a práva pro Romy, má, zdá se, jasný postoj v zahraniční politice. Jejím brzkým rozhodnutím bylo oznámení, že je Topolánkova vláda ochotna poskytnout základnu pro americký protiraketový radar (i když doprovodné rakety budou umístěny jinde, asi v Polsku). Oplátkou za to očekávají Češi bezvízové cestování do USA.

Vláda slibuje rovnou daň, poplatky za návštěvu u lékaře a další liberalizující opatření."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Tak vám nevím, jestli máme analýzy tohoto odborníka brát vážně.


0
Vytisknout
9132

Diskuse

Obsah vydání | 2. 10. 2018