Trump v OSN naléhal na svět, aby se vzdal globalismu. Vyvolal tím smích

26. 9. 2018

čas čtení 2 minuty


V projevu na Valném shromáždění OSN naléhal Donald Trump na ostatní národy, aby odmítly globalismus a přijaly vlastenectví. Jeho projev vyvolal posměšný smích od ostatních světových politiků.

Během své bombastické řeči se Trump vychloubal údajnými úspěchy svého prezidentství a útočil na své nepřátele, především na Írán. Ostře kritizoval multilateralismus v jeho duchovním domově - na Valném shromáždění OSN.

 
Při pozoruhodném okamžiku v historii každoročních Valných shromáždění OSN přítomní spontánně vypukli ve smích, když se Trump vychloubal, že "za méně než dva roky moje vláda toho dosáhla víc než téměř jakákoliv vláda v americké historii".

Trumpa to zjevně zarazilo a reagoval: "Takovou reakci jsem nečekal, ale je to v pořádku."

Trump se nezmínil o tom, že Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty masakrují civilisty v Jemenu, kde jsou obviňovány z válečných zločinů a odmítají vyjednávat o mírovém narovnání.

Hlavním tématem Trumpova projevu bylo vlastenectví a naléhal na státy světa, aby prosazovaly své vlastní národní zájmy.

Tón a téma jeho projevu byly v ostrém kontrastu s projevy mluvčích hovořících před ním i po něm. Generální tajemník OSN Antónie Guterres varoval, že "demokratické principy jsou ohroženy". Dodal: "Svět je propojenější, avšak ve společnostech probíhá větší fragmentace. Problémy vznikají venku, zatímco se lidé stále více uzavírají do svých zemí. Multilateralismus je ohrožen přesně v situaci, kdy ho potřebujeme nejvíce."

Francouzský prezident Emmanuel Macron potvrdil svou roli jako anti-Trump na světovém jevišti. Odsoudil šíření globálního bezvládí, "kdy všichni sledují jen své vlastní zájmy". "Boj všech proti všem nakonec poškodí všechny."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10425

Diskuse

Obsah vydání | 2. 10. 2018