Timmermans: Evropa bude razantně hájit svou demokracii a stabilitu před Británií i postkomunistickými zeměmi

27. 9. 2018

čas čtení 4 minuty


"Co jsme se naučili z těch dvou sebevražedných válek, které se vedly v Evropě ve dvacátém století? Že můžete zneužívat demokracie pro ignorování lidských práv a zákonnosti. Vyhrál jsem ve volbách, tak si můžu dělat, co chci. To je velmi součástí evropské historie. Nikdo z lidí, zavražděných v Německu, nebyl zavražděn protizákonně. Všechno to bylo děláno podle jejich zákonů."

Timmermans varoval před nebezpečím, které pro EU zosobňuje jak brexit, tak snahy postkomunistických východoevropských zemí rozmělnit liberální a demokratické hodnoty. Zdůraznil, že evropští činitelé budou tyto hodnoty razantně bránit.  Varoval před nebezpečím nominální demokracie, jaká existovala v Německu ve třicátých letech.


Britové jsou šokováni tím, že Evropská unie odmítá přijmout jejich požadavky na změkčení jejích pravidel, protože Británie nikdy nepochopila, že jednotný trh je životně důležitou součástí politické i hospodářské stability evropského kontinentu, konstatoval v přednášce v USA viceprezident Evropské komise Franz Timmermans. Zdůraznil, že Evropská unie bude razantně hájit svou demokracii a stabilitu před pokusy z Británie i z východní Evropy je zničit.



Britská premiérka neměla být překvapena, že její požadavky evropská sedmadvacítka v Salcburku odmítla, protože hlavní vyjednavač EU pro Brexit Michel Barnier jí "opakovaně zdůrazňoval", že jsou nepřijatelné.

Timmermans varoval před nebezpečím, které pro EU zosobňuje jak brexit, tak snahy postkomunistických východoevropských zemí rozmělnit liberální a demokratické hodnoty. Zdůraznil, že evropští činitelé budou tyto hodnoty razantně bránit.

Timmermans řekl na Columbia University v New Yorku: "Jedním důvodem, proč máme tolik nedorozumění při jednání s Británií je to, že pro ni byla účast v EU od samotného začátku čistě ekonomickou záležitostí. Mysleli si: 'Společný trh, nejsou blbí. Pokud dojde k tvrdému brexitu, postihne to německý automobilový průmysl.'To byla v uvažování brexiťáků zásadní chyba. Londýnští politikové byli naprosto ohromeni, že německý automobilový průmysl nepožadoval, aby paní Merkelová ustoupila požadavkům britské vlády. Německý automobilový průmysl totiž má jasnou vizi, že klíčově důležitá je stabilita kontinentu, která je daleko důležitější než prodávání automobilů. Pro Německu je ekonomika jen nástrojem pro řešení daleko závažnější otázky stability kontinentální Evropy a překonávání chyb minulosti."

Pokud by Evropská unie nepovstala a nezačala se bránit, "zvítězili by ti, kteří ji chtějí zničit".

Timmermans stojí v čele akcí Evropské komise proti Maďarsku a Polsku, které likvidují liberální demokracii. Varoval před nebezpečím nominální demokracie, jaká existovala v Německu ve třicátých letech. Případy jako brexit vyvolávají zásadní otázky týkající se přežití Evropské unie.

"Co jsme se naučili z těch dvou sebevražedných válek, které se vedly v Evropě ve dvacátém století? Že můžete zneužívat demokracie pro ignorování lidských práv a zákonnosti. Vyhrál jsem ve volbách, tak si můžu dělat, co chci. To je velmi součástí evropské historie. Nikdo z lidí, zavražděných v Německu, nebyl zavražděn protizákonně. Všechno to bylo děláno podle jejich zákonů."

Timmermans akceptoval, že migrace a obava ze ztráty národní totožnosti vyvolaly po celé Evropě "politickou krizi".

"Pokud Evropa nepochopí, že náš sesterský kontinent, Afrika, co by kamenem dohodil, čelí demografické explozi, jestliže nedojde k ekonomické a politické restrukturalizaci, jestliže nepochopíme, že máme za Afriku kolektivní odpovědnost, nebude existovat žádný plot tak vysoký, aby lidem zabránil přijít do Evropy."

Dodal, že z průzkumů vyplývá, že 50 procent mladých Nigerijců vidí svou budoucnost v Evropě. "Mluvíme o stamilionech lidí. Musíme dosáhnout toho, aby tito lidé viděli svou budoucnost v Africe. Mezinárodní kontrakt, který musíme uzavřít s Afrikou, je tak významný a tak důležitý, jako bylo smíření mezi Francií a Německem po druhé světové válce."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
14397

Diskuse

Obsah vydání | 2. 10. 2018