Britská Konzervativní strana zešílela. Ministr zahraničí nazval EU "vězením národů"

30. 9. 2018

čas čtení 4 minuty

 Motto:

"Vím, že jsem ukončil náš poměr, ale můžeme přece mít občas sex i dál. Já mám taky své potřeby, víš?"



Zcela zjevně to přesvědčí evropskou sedmadvacítku, aby Británii po odchodu z EU poskytla všechny výhody a výsady členství v EU, které Británie požaduje, poznamenává Jan Čulík.

Aktualizace: I Simon Jenkins píše v pondělí v deníku Guardian, že  právě probíhající sjezd Konzervativní strany je "festivalem šílenství" ZDE

Výroční sjezd britské Konzervativní strany v Birminghamu se stal platformou pro pozoruhodné nacionalistické výlevy, za něž by se nestyděl ani Tomio Okamura. Přitom je Konzervativní strana beznadějně rozhádaná: asi polovina přítomných odmítá plán Theresy Mayové pro brexit z Chequers (který EU stejně odmítla, avšak Mayová na něm trvá) - vlastní řešení ovšem nemají.

Šílenství zachvátilo i v minulosti relativně rozumné konzervativce, jakým je nynější britský ministr zahraničí Jeremy Hunt (hlasoval v referendu proti brexitu), který ve svém nedělním projevu na sjezdu Konzervativní strany, protože EU nepřizná Británii všechny výhody, které má, dokud je členem EU, přirovnal Evropskou unii k Sovětskému svazu a k žaláři národů. Hunt řekl (zde od minuty 0.42):

"V současnosti si vy, evropští přátelé, jak se zdá, myslíte, že způsobem, jak udržet ten klub v soudržnosti, je potrestat člena, který odejde. Nejen hospodářskou nestabilitou, ale dokonce i rozbitím Spojeného království vytvořením hranice v Irském moři. Co se tu děje sebevědomí a ideálům evropského snu? EU vznikla na ochranu svobody. Byl to Sovětský svaz, který lidem bránil, aby odešli. A poučení z historie je jasné. Jestliže proměníte klub EU ve vězení, touha z něho odejít se nezmenší, poroste. A my nebudeme jediným vězněm, který chce utéci."

Lotyšská velvyslankyně v Londýně na to reagovala těmito slovy:

Pro vaši informaci: Po ilegální okupaci v roce 1940  Sověti usmrtili, deportovali a uvěznili statisíce obyvatel Lotyšska a zničili životy tří generací, zatímco Evropská unie přinesla prosperitu, rovnost, růst a respekt. #Jsme silnější dohromady

Andrew Stroehlein: Jeremy Hunt se bude muset podívat na pár fotografií z doby před 50 lety, aby si uvědomil, jak obscénní byl jeho výrok:



Cas Mudde: Malý kvíz pro Jeremyho Hunta - tři z těchto fotografií mají vazbu na Sovětský svaz, jedna na Evropskou unii. Vsázím se, že nepozná, které jsou odkud!


Lidový hlas Britů na to reagoval sžíravě, mnoha takovýmito reakcemi:

Británie: My chceme odejít z EU.
EU: Smutné, ale tak dobře.
Británie: My chceme odejít, ale chceme si ponechat všechny výhody členství.
EU: To není možné. Můžete buď zůstat členem anebo se stát třetí zemí...
Británie: (vrhne se na zem a začne se zuřivě vztekat a kopat do země jako malé dítě)

Ono není divu. Jeremy Hunt neví, zda je jeho manželka Číňanka nebo Japonka. Při nedávné oficiální návštěvě Číny řekl na recepci s čínskými představiteli, že jeho manželka je Japonka (tím je urazil, protože Číňané nenávidí Japonce) - ve skutečnosti je Číňanka.






0
Vytisknout
8368

Diskuse

Obsah vydání | 2. 10. 2018