Pro česká média o normalizaci nenávisti

1. 10. 2018

čas čtení 1 minuta

Normalizace nenávisti

"O všech myšlenkách je nutno svobodně debatovat!" - to je samolibá liberální reakce. Takže to řekněme jasně: Ultrapravice není legitimní politická perspektiva.  Slepý fanatismus není legitimní politická perspektiva. To jsou iracionální formy nenávisti, které kategorizují určité lidské bytosti jako podřadné a jako nebezpečné, podle jejich rasy a náboženské víry. Poskytnete-li ultrapravici platformu, okamžitě jí dáváte legitimitu a úctyhodnost. Jejich nenávist se tak stává jen dalším přijatelným politickým názorem, jako jsou názory, že bychom měli zestátnit železnici nebo zdanit bohaté. Ultrapravičáci se stávají "tím člověkem, co ho často vidíme v televizi".



Cas Mudde, politilog specializující se na populisty a ultrapravičáky, opakovaně poukazuje na to, že mají daleko menší vliv, než jaký jim připisují sdělovací prostředky.

V Hamburku demonstrovalo daleko více lidí proti rasismu, než kolik jich na vrcholu popularity Pegidy demonstrovalo v Drážďanech proti uprchlíkům. Avšak pro média a pro mnoho komentátorů jsou jen protiuprchličtí aktivisté "lidem".

 



0
Vytisknout
9026

Diskuse

Obsah vydání | 3. 10. 2018