Maďarská akademie věd zakázala dva příspěvky pro konferenci

3. 10. 2018

čas čtení 2 minuty
Foto: Beáta Mária Barnabás, náměstkyně generálního tajemníka Maďarské akademie věd


Ve stále surrealističtějším světě Maďarska roku 2018 zakázala Maďarská akademie věd dvě prezentace, které měly být součástí výroční série akcí, během nichž vědci představují svůj výzkum širší, často neakademické veřejnosti. Série těchto akcí s názvem "Dejte vědě noc" (“Adjon egy estét a tudománynak!”) se má konat v listopadu. Někteří vědci se právě dověděli, že jejich příspěvky byly odmítnuty z politických důvodů - Akademie jim to sdělila zcela veřejně.




Beáta Mária Barnabás, náměstkyně generálního tajemníka Maďarské akademie věd (MTA) odmítla dvě navrhované prezentace. První z nich měla název "Role a úspěch mužů a žen v počítačové vědě z perspektivy Big Data". Příspěvek byl zakázán, protože se týká genderové problematiky. Autoři příspěvku,  Balázs Vedres z CEU a  Orsolya Vásárhelyi, se pokusili příspěvek formulovat co nejnevinněji a záměrně z názvu vynechali cokoliv, týkajícího se genderových studií. Potíž je, že prezentace přinesla informace o tom, že v oblasti počítačových studií v oboru kódování otevřených zdrojů je v Maďarsku jen minimum žen a o tom se v Maďarské akademii věd dnes nesmí mluvit.

Druhý zakázaný příspěvek měl název "Právní aspekty sociálních sítí". V tomto případě byl příspěvek zakázán v důsledku "politických názorů", které obsahoval, informovala Barnabásová.

Zákaz obou příspěvků je podle svědků zoufalým pokusem Maďarské akademie věd zachránit vládní financování Akademie. Orbánova vláda Akademii opakovaně vyhrožuje a v srpnu byla v Maďarsku zrušena genderová studia.

Bohužel, většina akademiků v Maďarsku se bojí  proti této cenzuře protestovat, protože se obávají vyhození z práce.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
11054

Diskuse

Obsah vydání | 5. 10. 2018