Pro ČRo, který rád a často interviewuje osoby věřící, že Země je placka

7. 10. 2018

čas čtení 1 minuta

Nestranná novinářská práce, to není poskytovat stejný prostor dvěma lidem, z nichž jeden říká, že Zeměkoule je placka a druhý, že je kulatá.
 


Politický redaktor britské komerční televize ITV Robert Peston (na Twitteru ho sleduje 900 000 lidí)   obvinil BBC, že při zpravodajství o brexitu netuší, co je to nestranná novinářská práce.

 
Peston pracoval devět let v BBC jako editor pro ekonomiku a podnikání. Opakovaně říkal ve vysílání, že britská ekonomika na tom bude po brexitu hůře než dnes.

"Problémem s BBC během kampaně před referendem o brexitu bylo, že vysílala názory lidí s diametrálně protikladnými názory a svým divákům a posluchačům nijak nepomohla v hodnocení toho, kdo z nich je šílenec a kdo z nich je génius," vyjádřil se Peston na literárním festivalu v Cheltenhamu.

"Myslím si, že BBC procházela obdobím, kdy prostě neměla dost vlastního sebevědomí. Nestranná novinářská práce, to není poskytovat stejný prostor dvěma lidem, z nichž jeden říká, že Zeměkoule je placka a druhým, že je kulatá. To není vyvážená, nestranná novinářská práce."

Peston zdůraznil, že nestrannou novinářskou prací je "zvážit důkazy a říci, na základě jejich analýzy, 'toto je pravda'. Úkolem novináře je říci:'Máme tu tyto dva protikladné argumenty. Teď vám řeknu, který z nichž je pravděpodobně blíže pravdě'".

Peston dodal, že je jen malá pravděpodobnost, že by se v Británii konalo druhé referendum o brexitu. Druhé referendum by podle něho bylo velmi nebezpečné, protože by znovu nemuselo být rozhodující. V jeho důsledku by mohlo dojít k vzestupu "protidemokratických extremistů".

"Mou největší obavou v této chvíli je, že miliony lidí by prostě mohly usoudit, že naše parlamentní demokracie nefunguje," dodal.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 
 

0
Vytisknout
8247

Diskuse

Obsah vydání | 9. 10. 2018