OSN: Svět má už jen asi 12 let, má-li se zachránit před katastrofou globálního oteplování

8. 10. 2018

čas čtení 3 minuty
Foto: Lesní požár letos v létě v Kalifornii

Čelní světoví klimatologové varovali, že má svět jen asi 10 let na to, aby udržel globální oteplování do maxima 1,5C. Pokud dojde k zvýšení globálníá teploty jen o dalšího půl stupňů, podstatnou měrou to zvýší riziko sucha, záplav, extremního horka a chudovy pro stamiliony lidí.

Autoři zásadní analýzy, kterou vypracoval Mezivládní panel OSN pro podnebné změny (IPCC) a která byla zveřejněna v pondělí, varují, že je zapotřebí urgentních a bezprecedentních změn, má-li svět dosáhnout tohoto cíle, který je finančně zvládnutelný a realizovatelný.

 

Donald Trump však přislíbil, že Spojené státy - největší zdroj historických emisí - od dohody OSN o boji proti globálnímu oteplování odstoupí. Totéž chce učinit silný kandidát pro brazilské prezidentské volby Jair Bolsonaro, který také plánuje zlikvidovat amazonské dešťové pralesy a otevřít je agrobyznysu.

Svět je v současnosti už o 1C teplejší než v předprůmyslové éře. Po ničivých hurikánech v USA, rekordním suchu v Kapském Městě a lesních požárech v Arktidě varuje IPCC, že klimatické změny už probíhají, a varuje, že každé další dodatečné oteplování zhorší jeho dopady.

Po analýze 6000 vědeckých článků, na než zpráva IPCC odkazuje, konstatují vědci, že změny způsobované pouhým oteplením o půl stupně Celsia je ohromily. "Vidíme rozdíl a je podstatný".

Pokud dojde ke globálnímu oteplení jen  o 1,5C, množství globálního obyvatelstva vystaveného nedostatku vody bude o 50 procent nižší než při globálním oteplení o 2C.  Menším problémem by byl i nedostatek potravin a stamiliony  lidí by byly méně ohroženy chudobou způsobenou globálním oteplováním.

Při oteplení o 2C bude docházet k extremně horkým obdobím, jaké severní Evropa zažila letos v létě, více lidí bude umírat na horko a bude více lesních požárů.

Největší dopady však budou v přírodě. Hmyz, který je životně důležitý pro opylování pěstovaných plodin, a rostliny při oteplení o 2 stupně přijdou o polovinu svého habitatu. Vzestup hladiny moří by do roku 2100 postihl o 10 milionů lidí více, pokud by došlo ke globálnímu oteplení o 2 stupně.

IPCC doporučuje čtyři způsoby jak dosáhnout oteplení jen o 1,5C. Životně důležité je vysazování nových lesů a přechod k dopravě elektrickými vozidly a rozšíření technologie na ukládání uhlíku.

Znečišťování uhlíkem by do roku 2030 muselo být sníženo o 45 procent a do roku 2050 by muselo být úplně zastaveno.

Nejdůležitější je naléhavost těchto opatření. Především je nutno zastavit likvidaci lesů.

Pokud by zůstalo u omezených opatření, která se provádějí proti globálnímu oteplování nyní, došlo by k oteplení o 3C, což by bylo katastrofální. Autoři zprávy odmítají přijmout porážku. Jsou přesvědčeni, že stále viditelnější škody, způsobované globálním oteplováním, přimějí lidstvo, aby začalo dělat účinné kroky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

1
Vytisknout
13176

Diskuse

Obsah vydání | 11. 10. 2018