Katalánci: Chceme být propojeni se světem mnoha různými body, ne jen přes Madrid

9. 10. 2018

čas čtení 1 minuta

Viceprezident Katalánska promluvil na výročním sjezdu Skotské nacionální strany v Glasgow.


Pere Aragones, viceprezident Katalánska: Evropa se musí nově definovat a proměnit se ve společný prostor svobody. Pokud to bude organizace jen založená na principu starého národního státu, to by znamenalo, že se EU nakonec rozpadne.

Reportér: Ale vy byste to mohli obrátit a říci, že se vy sami musíte nově definovat. Žijeme v globalizovaném světě, ve světě ohrožovaném extremismem, populismem a nejrůznějšími dalšími silami. A musíme se spojit, ne oddělovat.

Pere Aragones, viceprezident Katalánska: My chceme nezávislost, protože chceme být tak provázaní, jako je Dánsko, jako je Švédsko. Takže my nechceme stavět na zastaralém národním státu, chceme vytvořit nový globální národ, nový globální stát v tomto druhu globalizace, takže jste nezávislí, protože jste propojeni mnoha různými body, ne jen jediným, v tomto případě Londýnem, v našem případě Madridem.

Reportér: Co radíte Skotsku?

Pere Aragones, viceprezident Katalánska: Buďte hrdi na Skotsko, buďte hrdi na své možnosti. Co se týče Katalánců, my jsme hrdi na své možnosti, na svou ekonomiku, na naše vazby na svět. A jsme hrdi na demokratická rozhodnutí lidí.


0
Vytisknout
6548

Diskuse

Obsah vydání | 11. 10. 2018