Kauza Chášakdží: Saúdská Arábie dělá, co musí

10. 10. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Zákulisní jednání mezi tureckými a saúdskými úřady na pozadí zmizení novináře Džamála Chášakdžího osvětlují včerejší bezprecedentní souhlas Rijádu s prohledáním jeho instanbulského konzulátu. Ankara během úterka mezi řádky naznačila, že pokud novinář zmizel a dokonce snad zemřel, nemuselo jít přece nutně o akci posvěcenou až ze saúdských nejvyšších míst. A ústupová cesta nezůstala nevyužita: Krátce poté Turci informovali, že Saúdové umožní prohledání konzulátu, na němž Chášakdží zmizel, i když z formálního mezinárodněprávního hlediska takovou povinnost nemají. Existuje ovšem ještě jiná nutnost, jíž se tak či tak podřídit musejí - a sice v oblasti PR.


Vyšetřování není uzavřeno, zůstává v něm řada nejasností - ale zrovna turecké úřady by sotva měly zájem na těžké diplomatické roztržce se saúdským spojencem, který také pracuje na zadržování íránské expanze. V zemi s nezávislou justicí by politické ohledy ještě nutně neznamenaly, že vyšetřování bude ovlivněno; Erdoganovo Turecko už ale dávno nezávislou justici neprovozuje.

Odsud také vzniká ohromné napětí kolem celého případu Chášakdží. Bez toho, aby vyšetřování skončilo, jsou jednoznačná obvinění na adresu Saúdské Arábie pouhou přesvědčivou ukázkou předsudečného uvažování, které nepotřebuje žádné důkazy pro potvrzení apriorních tezí o údajném absolutním zlu.

Pokud však vyšetřování proběhne právě v Turecku, neexistuje zase žádná záruka jeho nezávislosti a objektivity.

Solidní závěry ve věci Chášakdžího zmizení a možné vraždy lze tak bohužel učinit teprve poté, co vejde ve známost výsledek oficiálního tureckého vyšetřování - a podle okolností budou tyto závěry zkritizovány i (případně) zpochybněny.

Jestliže ale do této chvíle nemáme na stole nic, co by indikovalo či alespoň předjímalo výsledek vyšetřování - samotné šetření teprve začíná, Turecko se v kauze Chášakdží na rozdíl od Británie v kauze Skripal jednoznačně nevyjádřilo ohledně totožnosti pachatele - na jakékoliv kategorické závěry je nesmírně brzy.

Neboť cokoliv si kdo a priori myslí o absolutistickém vládci Saúdské Arábie, nikterak to nezdůvodňuje úvahu, podle níž by snad král Salman musel být v kauze Chášakdží za libovolných okolností přinejmenším sprostým podezřelým.

-1
Vytisknout
9545

Diskuse

Obsah vydání | 12. 10. 2018