Globální oteplování: Vědci se obávají bodu zvratu

9. 10. 2018

čas čtení 1 minuta


Mimořádná zpráva panelu IPCC ohledně globálního oteplení o 1,5 C vyvolává silné znepokojení u některých vědců, kteří se obávají, že zpráva podcenila dopad lidské činnosti na klima Zeměkoule.

 

Zpráva IPCC varuje, že pokud by lidstvo nezamezilo globálnímu oteplení o více než 1,5 C, znamenalo by to velké nebezpečí pro lidstvo.

Vědci ale varují, že není známo, kdy dojde při globálním oteplování k nezastavitelnému bodu zvratu, po němž by se globální oteplování nezastavitelně zrychlilo.

Velkým nebezpečím je, kdyby roztály ledové čepičky severního a jižního pólu, protože zmizení bílé barvy sněhu a ledu, která odráží sluneční energii, a její nahrazení černou barvou moře, která sluneční energii absorbuje, by vedlo k nezastavitelnému globálnímu oteplování.

Dalším nebezpečí je vznik vodních par v ovzduší, které vedou k uvíznutí horka v atmosféře, likvidace permafrostu, který by vedl k rychlému uvolnění množství zmrzlého metanu v půdě, a vysušení bažin, které v současnosti blokují kyslík.

Vědci se obávají, že k likvidaci sněhu a ledu na pólech už začalo docházet. Hlavním problémem ale je, že nejsou k dispozici informace, kdy dochází v těchto oblastech k bodu zvratu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 r

0
Vytisknout
10591

Diskuse

Obsah vydání | 11. 10. 2018