Když číslo na šéfa nestačí

7. 10. 2018 / Jiří Hlavenka

čas čtení 3 minuty

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Komunální volby jsou prohrou pro Andreje Babiše a počátkem jeho politického sestupu. Hnutí má všechno, o čem může politická strana jenom chtít: výrazného premiéra, který na sebe strhává pozornost. Zemi prosperující jako nikdy: lidem rostou platy, firmám zisky. Vlastníte nejsilnější média a s těmi co nevlastníte máte dohodu o příměří. Můžete si zaplatit nejlepší marketingový tým v zemi a vynakládat na kampaň prakticky neomezené peníze. (V Praze dle odhadů Hlídače státu 50-80 mil. Kč, dvakrát víc než všichni ostatní DOHROMADY. A umístíte se zde na pěkném pátém místě). Vaše hnutí je důsledně all-catch, "pro všechny". Většina dalších stran je v rozvratu, bez peněz nebo obojí. A tímhle vším dostanete okolo dvaceti procent?


Ono to tu a tam stačí na výhru, ale ve skutečnosti je to velká prohra. Výborné výsledky v Brně a Ostravě jsou dány nikoli pověstí hnutí ANO, ale obou výborných primátorů: myslím, že bez příslušnosti k Babišovu hnutí by Petr Vokřál dostal ještě o dost víc. (Signifikantní: v Brně jsem Babiše vůbec neviděl na billboardech. A to se vsaďte, že Petr na Andreje číslo má!)

Dalším světlým bodem voleb je pokračování ústupu komunistů: z řady velkých i menších měst jsou pryč ze zastupitelstev, a to definitivně. Napráskáno dostali Okamuristi, totální neúspěch v senátních volbách pro figury typu Jakl (6%), Syková (13%, první Drahoš 53%), v Brně propadli velkoryse zafinancovaní "Slušní lidé", 2.7%.

Očekávaný výprask dostala i ČSSD, ale z toho moc radost mít nelze. Můžeme přát neúspěch Sociální demokracii s velkým S, protože si to zaslouží, ale nemůžeme přát neúspěch sociální demokracii s malým s. Ta na politickou scénu patří.

Výsledek Pirátů je výborný na to, že stále ještě nemají dostatek silných, vyprofilovaných osobností. K tomu jim právě pomohou další roky v komunální politice, kde se otřískají.

Neuvěřitelný je výsledek Kolína, kde zvítězil Vít Rakušan s 63%, bez podpory velké strany (je ve STAN, ale spíše STAN boduje díky Rakušanovi než Rakušan díky STANu). To je ostatně signál velmi dobré zprávy: lidé se zajímají a dovedou ocenit dobrého starostu nebo primátora, bez ohledu na stranu. (V Brně dostalo trio zelených starostek mezi 40-50% každá. Do velkého zastupitelstva se ale Zelení poměrně těsně nedostali).

Nejvíce si ovšem může gratulovat ODS. Domnívám se, že to je jednoznačně zásluha Petra Fialy a zvolené komunikační taktiky, kdy se mu podařilo představit stranu jako konsolidovanou, funkční a zorganizovanou.

Celkově komunální i senátní volby ukázaly slušný stav demokracie v zemi. Propad extrémních stran, výborné výsledky osvědčených osobností i vyprofilovaných místních hnutí a sdružení, kvalitní lidé do Senátu, tři mínus na vysvědčení pro vládnoucí populistické hnutí. Za mě dobrý.

0
Vytisknout
9216

Diskuse

Obsah vydání | 9. 10. 2018