USA hrozí "zničením" ruských střel středního doletu

3. 10. 2018

čas čtení 2 minuty
Vysoce postavená americká diplomatka vznesla hrozbu "zničením" ruských střel, které Washington považuje za porušení důležité smlouvy o kontrole zbrojení z doby studené války. Vzniká tím dodatečné napětí ve vztazích s Moskvou krátce před jednáním ministrů obrany NATO v Bruselu, které začíná ve středu.


Americká velvyslankyně při NATO Kay Bailey Hutchisonová hovořila před zmíněným jednáním a znova připomněla názor Washingtonu, že Rusko porušuje Smlouvu o střelách středního a kratšího doletu (Intermediate-Range Nuclear Forces, INF) z roku 1987.

Smlouva zakazuje celou kategorii zbraní: Pozemní střely středního doletu schopné zasáhnout cíle na vzdálenost 500 - 5 500 km.

Američané trvají na tom, že navzdory ruskému popírání má Moskva ve výzbroji novou střelu středního doletu - Novator 9M729 - označovanou kódem NATO SSC-8. To by Rusku umožnilo zahájit jaderný útok na země NATO s velmi krátkou dobou pro varování.

Velvyslankyně Hutchinsonová prohlásila, že si USA přejí najít diplomatické řešení problému. Zdálo se však, že naznačuje, že by USA mohly zvážit vojenskou akci, pokud Rusko bude ve vývoji systému pokračovat.

"V tomto bodě bychom zkoumali schopnosti zničit střelu, která může zasáhnout kteroukoliv z našich zemí," prohlásila a dodala, že protiopatřením USA by mohlo být zničení střel, které Rusko v rozporu se smlouvou vyvíjí.

Na první pohled to vypadá jako dost přímočaré varování. Ale není přesně jasné, kdo zde hovoří. Je řeč o tom, že pokud bude vývoj ruských střel pokračovat, USA přijdou se systémy, které se na ně zaměří v době krize?

Někteří američtí experti občas naznačovali, že pravděpodobnější reakcí by mohlo být vypovězení smlouvy INF a rozmístění podobné kategorie zbraní. To by byla pro kontrolu zbrojení velmi špatná zpráva.

Rusko zveřejnilo minimum informací - kromě toho, že popírá, že by porušilo smlouvu. A neodpovědělo ani na jednu z výhrad NATO.

Podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga zpravodajské zdroje tvrdí, že Rusko již začalo novou střelu rozmisťovat. Co přesně Američané vědí není dosud známo.

Avšak pokud bude pokračovat rozmisťování ruských střel, pak USA mohou podniknout nějaký ekvivalentní krok.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
14079

Diskuse

Obsah vydání | 5. 10. 2018