Snaha zničit Hambašský les v Německu...

29. 9. 2018

čas čtení 1 minuta

Ekologičtí aktivisté se snaží zabránit otevření povrchového dolu na lignit v Hambachu a likvidaci tamějšího lesa. Energetická firma RWE, která chce těžbu lignitu zahájit, podle právní analýzy, na kterou odkazuje server Deutsche Welle, pro ni nesplnila všechny legální podmínky. Zdá se tedy, že německá policie se snaží odstranit z místa demonstranty a umožnit tak firmě RWE protizákonnou činnost. Podrobnosti v angličtině ZDE  

Píše Lukáš Stříteský:

Brutální vyklízení Hambašského lesa v Porýnní si minulý měsíc vyžádalo jeden lidský  život. Z mnoha lesních vesniček s domy v korunách stromů zbývá už poslední.

Důvodem zbytečných násilných střetů zdá se být snaha RWE zničit za pomoci policie Hambašský prales dříve, než bude v prosinci zasedat Komise pro uhlí, která může rozhodnout, že les nebude třeba vykácet.

Na neděli 30.9. se chystá velká demonstrace. Podařilo se mi dnes mluvit se zaměstnanci RWE, kteří kontrolovali, jestli náhodou někde na silnici v lese není nějaký výmol. Jsou evidentně vystrašení, že jakákoliv negativní publicita, či i malinký incident nešťastného zakopnutí a zranění by mohl vzbudit ještě větší odpor.

Na obranu lesa se už nyní sjíždějí tisíce lidí. Jsou zde pro ně dva podpůrné tábory, kde je dostatek jídla, pití, oblečení, stanů, spacáků a dokonce i masáž. Je skutečná možnost ničení natolik prodlužovat a ztěžovat, že se nakonec od celé akce ze strany RWE ustoupí.








1
Vytisknout
11404

Diskuse

Obsah vydání | 2. 10. 2018