Ruský travič ze Salisbury byl identifikován jako vyznamenaný plukovník

27. 9. 2018

čas čtení 1 minuta
 
"Ruslan Boširov", který se prý jel podívat do Salisbury na věž tamější katedrály, a při tom se pokusil novičokem usmrtit Sergeje Skripala, byl identifikován jako vyznamenaný plukovník ruské vojenské rozvědky Anatolij Čepiga. Zjistily to investigativní servery Bellingcat a Insider. Britští vyšetřovatelé také vědí, že jeden z obou útočníků je Čepiga.

 


Anatolij Čepiga je veterán války v Čečensku. Obdržel v prosinci 2014, kdy se ruští důstojníci aktivně podíleli na ukrajinském konfliktu,  nejvyšší ruské státní vyznamenání, které mu zřejmě osobně udělil Vladimír Putin.

Zjištění, že pokus o usmrcení Sergeje Skripala a jeho dcery provedl plukovník ruské rozvědky, diskredituje tvrzení Vladimíra Putina, že oba Rusové, kteří navštívili v březnu 2018 Salisbury, byli civilisté a nemají žádné vazby na ruské tajné služby.

Servery Bellingcat a Insider už dříve získaly dokumentaci spojenou s vydáváním cestovních pasů pro jednoho z obou mužů s razítkem "Přísně tajné" a "Nezveřejňovat" spolu s telefonním číslem ruského ministerstva obrany.

Server Bellingcat konstatuje, že nalezl Čepigu prohledáváním vojenských akademií na ruském Dálném východě, kde oba muži zřejmě studovali. Reportéři pak zjistili dvě Čepigovy adresu v Chabarovsku a v Moskvě a také získali prozrazené pasové informace s fotografiemi, které dokázal, že "Boširov" je Čepiga.

Čepiga se narodil 5. května 1979 ve vesnici Nikolajevka v amurském regionu na Dálném východě a studovat na vojenské akademii začal ve věku 18 let.

Není jasné, za co dostal Čepiga státní vyznamenání. Vládní server pouze konstatuje, že provedl "mírotvornou operaci".

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
7736

Diskuse

Obsah vydání | 2. 10. 2018