Případ Kavanaugh odhalil mnohé: Světu vládne jedovaté machismo

29. 9. 2018

čas čtení 5 minut
Populismus není jen důsledkem ekonomické nejistoty, ale obav z kulturního vykolejení, které pociťují lidé, kteří se bojí etnické a rasové rozrůzněnosti. Méně se hovoří o tom, že populismus je zvlášť atraktivní pro muže, kteří zuří, že změny posledních několika desetiletí ohrozily jejich status.




Když řekne Donald Trump pravdu, je to většinou náhodou. Po pátečním hysterickém výstupu soudce Kavanaugha se Trump vyjádřil: "Soudce Kavanaugh ukázal Americe přesně, proč jsem ho nominoval." Byl to pravdivější výrok a odhaloval daleko víc, než co si Trump uvědomil, píše Jonathan Freedland.

Neboť šokující Kavanaughovo vystoupení a chování republikánských senátorů během čtvrtečního slyšení osvětlilo jev, který Trump posiluje i jeho je sám příkladem: pocit mužského práva na všechno tak silného, že hněvivě odmítá jakékoliv omezení. Je to arogantní, vytahovačné machismo, které pohrdá všemi ostatními lidmi jako "slabochy". Je to motor nynější vlny populismu, která v současnosti ohrožuje politiku v Asii, v kontinentální Evropě i v Británii.



Je šokující, jak málo se republikánští senátoři použili z hnutí  #MeToo nebo z jejich zkušenosti v roce 1991, kdy tam svědčila Anita Hill o sexuálních přestupcích tehdejšího nominanta pro Nejvyšší soud Clarence Thomase. Znovu musela sdílet své bolestné zkušenosti žena před skupinou Republikánů, všech bělochů a všech mužů.

Ale byl to sám nominant, který poskytl výmluvný příklad mužské arogance. Zrudl a zuřil proti drzost všech, kdo se odvážili postavit se mezi něho a mezi křeslo, o němž se domnívá, že je právem jeho. Nabídl vysvětlení, která byla tak neuvěřitelná, že prostě musela být falešná, bez důkazů se snažil tvrdit, že jedna přítomná demokratická senátorka je alkoholička, hystericky zaútočil na údajné levicové spiknutí a tvrdil, že "tohle je všechno pomsta Clintonových". Působil jako ostře stranicky zaujatý,  politický pisálek a podvodník, nikoliv jako kandidát do nejvýznamnějšího amerického soudu.

Pokud bylo to slyšení zkouškou důvěryhodnosti, je užitečné si představit, co by se stalo, kdyby tomu bylo obráceně. Kdyby se Fordová chovala jako Kavanaugh, okamžitě by byla odmítnuta jako hysterická, mstivá semetrika a nikdo by jí nevěřil. Avšak republikáni v senátním výboru jednohlasně souhlasili s tím, že Kavanaugh má být nominován, než jeden z nich požáal o vyšetřování od FBI. Vzhledem k tomu, co teď víme o Kavanaughově temperamentu, je neuvěřitelné, že je mu dovoleno, aby pracoval u jakéhokoliv soudu.

Tato epizoda trvale poškodí americký Nejvyšší soud a jeho postavení v politickém životě národa. Má-li jejich systém fungovat, Američané musejí vědět, že jejich soudnictví je moudré, spravedlivé a nepolitické. Pokud bude Kavanaugh v úterý schválen, Američané budou vědět, že u Nejvyššího soudu zasedají dva muži důvěryhodně obvinění ze sexuálních trestných činů a jeden z nich nedokáže zvládnout svůj vztek.

Avšak tyto události osvětlují něco většího. Tato toxická maskulinita se projevuje i jinde ve světě. Známým mizogynem na Filipínách je Rodrigo Duterte, jehož reakce na znásilnění a usmrcení australské misionářky ve městě, kde byl primátorem, zněla: "Znásilňovali ji postupně.Zuřil jsem protože ... byla tak krásná, že primátor měl jít první. Je to škoda." Mezitím vláda Viktora Orbána v Maďarsku šíří do základních škol učebnice, s tradiční písní, která radostně líčí, jak muži bijí své manželky jako zcela normální součást rodinného života. V Británii je toxickým machistou Boris Johnson, který se vysmívá muslimským ženám a tomu, jak vypadají.

Není to náhoda. Populismus není jen důsledkem ekonomické nejistoty, ale obav z kulturního vykolejení, které pociťují lidé, kteří se bojí etnické a rasové rozrůzněnosti. Méně se hovoří o tom, že populismus je zvlášť atraktivní pro muže, kteří zuří, že změny posledních několika desetiletí ohrozily jejich status.

Trumpovy projevy na jeho shromážděních obsahují množství víceméně otevřených příslibů návratu do éry, kdy muži byli muži a jejich místo nahoře bylo automatické a bylo zajištěno. Trumpovo otevřené pohrdáni ženami - jimž říká "psi" - to signalizuje jasně.

Tato toxická maskulinita se projevuje i machismem v politice - jednají instinktivně bez ohledu na důsledky. Trump trhá mezinárodní smlouvy, podpaluje aliance a drsně narušuje ústavu. Obdivuje téměř komicky machistickou figuru Vladimíra Putina i jeho pohrdání mezinárodními normami. Zákon je pro sraby a skuteční muži ho nerespektují.

Kavanaugh je muž, který se postavil proti vyšetřování faktů a proti úplnému právnímu procesu - proti ženě, která chtěla zajistit, aby byla známa fakta. V tomto zoufalém smyslu je Kavanaugh vskutku mužem naší doby.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8759

Diskuse

Obsah vydání | 2. 10. 2018