Nejrozsáhlejší manévry od studené války: NATO nacvičí obranu proti velkému útoku

27. 9. 2018

čas čtení 1 minuta
Ve velitelských centrech 29 členských států NATO jsou přípravy v plném proudu. Armády čeká nejrozsáhlejší cvičení od konce studené války. Jen samotné Německo vyšle 10 000 vojáků.


Za čtyři týdny začnou manévry NATO Trident Juncture 2018. Podle posledních příprav, o nichž informoval štáb v Bruselu, se do cvičení v Norsku a na Islandu zapojí více než 44 000 vojáků, 130 letadel a 70 plavidel.

To zahrnuje i vojáky z Německa. Bundeswehr poskytne v termínu 25. října - 23. listopadu asi 10 000 vojáků.

Podle čl. 5 Severoatlantické smlouvy může dojít k situaci vyžadující kolektivní obranu aliance, pokud se jeden nebo více z 29 členů stane terčem útoku. Další státy jsou poté povinny přispět na pomoc.

Toto ustanovení má odvrátit potenciálního agresora i od útoku na malé a slabé členy NATO.

Poté co Rusko v roce 2014 anektovalo Krym, NATO změnilo strategii zavedenou po skončení studené války. Především Polsko a pobaltské státy Litva, Lotyšsko a Estonsko se cítí ruskou politikou ohroženy a vyzývají ke znovuvyzbrojení a silnějšímu odstrašování.

Štáb NATO v Bruselu zdůraznil, že manévry Trident Juncture "nejsou zaměřeny proti žádné konkrétní zemi".

Nadcházející manévry považované za nejrozsáhlejší cvičení NATO by také měly otestovat a rozvinout nové schopnosti. Kromě pohybu jednotek na zemi, ve vodě a ve vzduchu proběhne i počítačový test velitelských struktur.

Celý text v němčině: ZDE

0
Vytisknout
8045

Diskuse

Obsah vydání | 2. 10. 2018