Jak se staly syrské humanitární Bílé helmy drsně obětí ruské dezinformační kampaně

19. 12. 2017

čas čtení 3 minuty



Guardian publikoval brilantní analýzu toho, jak se ruské propagandě podařilo lžemi a dezinformacemi zničit pověst odvážné, neutrální humanitární organizace. Bílé helmy, oficiálně zvané Syrská civilní obrana, je humanitární organizace 3400 dobrovolníků - bývalých učitelů, inženýrů, krejčích a hasičů. Tito dobrovolníci vykopávají oběti z trosek po bombardování civilistů ruskými letadly a letadly generála Asada. Zachránili tisíce životů.



Také se jim podařilo prostřednictvím autentických videozáznamů odhalit řadu válečných zločinů, včetně útoku chemickými zbraněmi, k němuž došlo v dubnu. Jejich práce byla tématem dokumentárního filmu serveru Netflix, který získal Oskara, a dvakrát byli nominováni na Nobelovu cenu.

Alternativní internetové servery, silně podporované ruskými médii a ruskými trolly na Twitteru, však vytvořily alternativní narativ.

Způsob, jak se ruská propagandistická mašinérie zaměřuje na syrské Bílé helmy, je naprosto ukázkovým případem současných informačních válek. Dokazuje to, jak se nepodložené zprávy, konspirační teorie a polopravdy dostávají prostřednictvím vyhledávacích algoritmů YouTube, Google a Twitteru na čelná místa.

"V době Sovětského svazu se tamější propaganda snažila sovětský režim vylíčit jako dokonalou společnost. Dnes to dělají jinak. Rozšiřují zmatek ohledně všech témat, aby lidé nedokázali poznat pravdu, když ji vidí," konstatuje David Patrikarakos, autor knihy "Válka v rámci 140 písmen: Jak sociální sítě mění konflikty v 21. století".

Diskreditační kampaň Bílých helem začala od září 2015, od doby, kdy Rusko zahájilo svou vojenskou intervenci v Sýrii. Od té doby začala ruská média, jako je televize Russia Today a Sputnik, falešně tvrdit, že se ruská intervence zaměřuje pouze proti Islámskému státu. Ruská propagandistická mašinérie také začala intenzivně využívat protiamerické aktivisty, kteří jsou přesvědčeni, že Bílé helmy jsou teroristé, začala je propagovat ve státních médiích a šířila jejich články na sociálních sítích.

Někteří tito aktivisté si neuvědomují, že jsou zneužíváni jako pěšáci.

"Nejefektivnější propaganda je, když najdete někoho, kdo jí věří a podporuje ji," konstatuje Scott Lucas, profesor mezinárodní poliitky na univerzitě v Birminghamu.

Bílé helmy jsou terčem ruských lží v důsledku své dvojí role. Jednak kvůli své záchranné práci, jednak kvůli tomu, že věcně dokumentují válečné zločiny. Především jejich práce při dokumentaci válečných zločinů rozzuřila jak Rusko, tak Asada.

Ruská strategie je nicméně nesmírně účinná na sociálních sítích. Lži o Bílých helmách rozšiřují na Twitteru i ruská velvyslanectví. Rusko se snaží vytvářet dojem, že Bílé helmy jsou ve skutečnosti Islámský stát.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9203

Diskuse

Obsah vydání | 27. 12. 2017