Každý druhý Němec si přeje odchod Angely Merkelové

27. 12. 2017

čas čtení 1 minuta
Nový průzkum ukázal, že Němci ztrácejí trpělivost s kancléřkou Merkelovou, která tři měsíce po volbách nedokázala sestavit vládu.


Průzkum provedený společností YouGov pro agenturu DPA zjistil, že 47 % respondentů si přeje, aby Merkelová odstoupila před příštími volbami, k nimž by mělo dojít v roce 2021.

Pouze 36 % je toho názoru, že když by Merkelová byla znovuzvolena, měla by zůstat v úřadě celé 4 roky.

Výsledky průzkumu ukazují znatelný pokles veřejné podpory pro kancléřku během posledních 3 měsíců. Těsně po zářijových volbách jen 36 % bylo pro předčasné odstoupení, zatímco 44 % si přálo, aby dokončila v úřadě celé 4 roky.

Zůstává stále nejasné, zda se Merkelové podaří sestavit vládu. Jednání se Zelenými a liberální FDP se zhroutila v listopadu.

V lednu vládní CDU zahájí předběžná jednání s SPD o pokračování "velké koalice". SPD původně tuto možnost vyloučila, poté co zaznamenala nejhorší volební výsledek v dějinách, ale je nucena postoj přehodnotit, aby zabránila předčasným volbám.

Angela Merkelová se ujala úřadu v roce 2005 a je jednou z nejdéle působících osob v úřadu německého spolkového kancléře.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9749

Diskuse

Obsah vydání | 29. 12. 2017