Už to začíná: Střední Evropa jako region "darebáckých států"

27. 12. 2017

čas čtení 1 minuta


Hlavním tématem roku 2018 se podle listu Guardian stane v Evropské unii její boj proti "darebáckým státům" ve střední Evropě, především proti Polsku a Maďarsku, které chtějí dostávat dotace ze Západu, ale odmítají dodržovat principy západní demokracie.

To, jak se Evropa vyrovná se státy, které záměrně porušují základní západoevropské liberální hodnoty - společenskou toleranci, respekt pro svobodu projevu a nezávislé soudnictví - bude zřejmě hlavním problémem, který bude nyní Evropská unie řešit. Kaczyński v Polsku a Orbán v Maďarsku zřejmě nebudou chtít ustoupit a dojde k dlouhodobému konfliktu.



Oficiální varování Polsku podepsalo 22 členských zemí EU, ovšem to nic neznamená, protože rozhodnutí Polsko potrestat musí být jednohlasné a Orbán s ním nikdy nebude souhlasit.

Jenže se ozývají stále silnější hlasy, že dotace do středoevropských zemí by měly být podmíněny dodržováním zákonnosti. Tento postoj podporuje Německo, Francie i skandinávské země. Holandsko si to dokonce vepsalo do vládní koaliční dohody.

Problémem pro EU budou v nadcházejícím roce také Švédsko a Itálie. Ve Švédsku trvá populistická hrozba. Sice podobně jako v Rakousku podpora ultrapravicové strany ve volbách ve srovnání s rokem 2015 poklesla, ale dosahuje 14 procent a mohla by ohrozit utvoření vládní koalice. Italskou stabilitu ohrožuje Pětihvězdičkové hnutí a návrat Silvia Berlusconiho.

V Německu to zřejmě potrvá ještě měsíce, než vznikne nová koaliční vláda. Je možné, že budou muset být nové volby.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
15102

Diskuse

Obsah vydání | 2. 1. 2018