Syrští povstalci "sestřelili režimní letoun L-39"

27. 12. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Syrští povstalci tvrdí, že sestřelili vládní letoun L-39ZA sériového čísla 2139 útočící na předměstí města Hamá na středozápadě Sýrie. Dokládají to videem, které zachycuje dopad stroje spolu s následnou explozí. Pilotem byl kapitán Basam Husejn z města Talkalach na hranici s Libanonem, který se po zásahu katapultoval. Po přistání jej povstalci usmrtili. Jeho smrt potvrdily vládní i opoziční zdroje.

Popisek videa uvádí typ použité zbraně jako "F-6", což představuje zjevnou zkomoleninu typového označení relativně moderní čínské přenosné protiletadlové rakety FN-6. Je známo, že menší množství těchto raket bylo prostřednictvím Kataru skutečně dodáno islamistickým frakcím syrských povstalců. Nicméně zbraň zachycená na videu neodpovídá čínskému kompletu.

Zjevně se jedná o starší sovětský typ 9K32 Strela-2/SA/7 Grail ZDE. Při útocích na základny syrské armády se jednotlivé frakce povstalců zmocnily menšího množství zde uskladněných zastaralých střel, jimž zpravidla ve funkci překáží pyrobaterie typu 9B17 o hmotnosti 0,66 kg umístěná na spodní straně odpalovacího zařízení (viz např. ZDE). Tyto baterie celé dekády po svém vyrobení mají dávno prošlou zaručenou životnost a bývají nefunkční. V jednotlivých případech se povstalcům podařilo zbraně zprovoznit připojením k vhodně uzpůsobenému vnějšímu zdroji stejnosměrného napětí 22 V a 40 V. Na povstaleckém videu můžete jasně vidět, že použitá zbraň je kabelem propojena s vnějším zdrojem energie umístěným na zemi vedle operátora.

Není bezprostředně jasné, která z povstaleckých frakcí působících v Hamě letoun sestřelila. Hamá je tradiční základnou syrských islamistů z Muslimského bratrstva, ale v regionu dnes působí přinejmenším skupiny Džajš al-Idlíb (součást nacionalistické a politicky sekulární Svobodné syrské armády), Ahrár aš-Šám (umírněnější islamisté) či Hajját Tahrír aš-Šám (HTS; dvakrát přejmenovaná syrská pobočka al-Kájdy). Nejpravděpodobněji šlo právě o HTS.

Syrský režim používá k útokům na sídla kontrolovaná opozicí řádově desítky z původně dodaných 65 cvičných a lehkých bitevních letounů L-39 československého původu. Pilot sestřeleného stroje pocházel z pohraničního města provincie Homs, odkud se mj. rekrutuje také mnoho příslušníků režimních tzv. Tygřích sil a 103. brigády Republikánských gard.

0
Vytisknout
9038

Diskuse

Obsah vydání | 29. 12. 2017