Oficiální analýza: Po letech šikanování byl v Británii zavražděn íránský uprchlík, policie z rasismu podporovala jeho mučitele

19. 12. 2017

čas čtení 1 minuta


V jihoanglickém měste  Bristolu byl po mnoha letech šikany zavražděn invalidní íránský uprchlík Bijan Ebrahimi. Přestože se mnohokrát obracel o pomoc k místní policii a k místním úřadům, policie i bristolský komunální úřad podpořily - z důvodů institučního rasismu - Ebrahimiho mučitele.

Čtyřiačtyřicetiletého Ebrahimiho ubil a ukopal k smrti jeho soused Lee James, který se chybně domníval, že je to pedofil. James a další soused vytáhli mrtvé Ebrahimiho tělo do zahrádky před jeho domem v Bristolu, polili ho terpentýnem a zapálili ho. James byl odsouzen na doživotí.



Letos v létě se bristolská policie omluvila poté, co oficiální zpráva Komise pro vyšetřování stížností na policii konstatovala, že policie opakovaně odmítla Ebrahimimu pomoci. Stejně ostře kriticky nezávislá analýza odsoudila chování bristolského komunálního úřadu, který dosud nepodnikl řádné kroky k nápravě.

Od roku 2005 až do své smrti r. 2013 si Ebrahimi mnohonásobně stěžoval policii i komunálnímu úřadu, že je terčem rasově motivované šikany. Policii si stěžoval čtyřiačtyřicetkrát, že je obětí trestných činů. 17krát byl fyzicky napaden, sedmkrát mu bylo vyhrožováno zavražděním, pětkrát byl poškozen jeho byt a byla mučena i jeho kočka.

V jednom případě na něho vylili vařicí vodu, jindy se mu pokusili zapálit byt. Činitelé policie i komunálního úřadu se opakovaně stavěly na stranu útočníků.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9703

Diskuse

Obsah vydání | 27. 12. 2017