Chtějí američtí republikáni mermomocí zahájit sociální nepokoje v USA?

21. 12. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Americký Senát schválil kontroverzní daňovou reformu, která je příslibem masivního transferu bohatství od nižších a středních příjmových skupin do rukou nejbohatších Američanů včetně Trumpovy rodiny a členů jeho kabinetu. Přestože vrcholní republikáni opakují báchorku o tom, jak daňové škrty pro korporace a malé podniky oživí hospodářský růst země, před radikálním přepisem daňového kodexu důrazně varují zasvěcení ekonomové, kteří naopak namítají, že daně se v průběhu několika let podstatně zvýší většině Američanů.        

Není vůbec divu, že daňovou reformu, je-li tak možno nazvat masivní redistribuci financí zezdola směrem nahoru, ostře kritizují dva nositelé Nobelovy ceny za ekonomii Paul Krugman a Joseph Stiglitz. Ti se de facto shodují v názoru, že americká veřejnost byla podvedena, neboť daně se většině Američanů v horizontu několika let zvýší, zatímco smetanu slízne úzká vrstva nejbohatších včetně amerického prezidenta a jeho rodiny. Tvrzení obou nobelistů ostatně potvrzuje i americká organizace Tax Policy Center, podle níž 53 procent amerických daňových poplatníků bude platit vyšší daně, přičemž „reforma“ bolestně dopadne na spoustu osob s nízkými příjmy.

Ať tak či onak, prezident Trump se nyní může chlubit klíčovým legislativním úspěchem a předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan zase opájet zásadním vítězstvím v jeho celoživotním zápase s „přebujelým státem“. Jenže Ryan a další vrcholní republikáni svádějí boj s chimérou, jak dokládá naprosto znepokojující zpráva zvláštního zpravodaje OSN pro extrémní chudobu a lidská práva Phillipa Astona. Přebujelý stát totiž existuje pouze v Ryanově fantazii, neboť Spojené státy už nyní sužuje extrémní chudoba a příjmová nerovnost. Aston Trumpův kabinet a přední republikány viní z toho, že se radikálním přepisem daňového kodexu snaží v USA vytvořit nejnerovnější společnost na světě. Zvláštní zpravodaj OSN poukazuje především na plánované snížení výdajů na Medicaid a Medicare nebo programy zaměřené na boj s chudobou. V ohrožení je Obamova reforma zdravotnictví, tzv. Obamacare, již lze považovat za úspěch administrativy předchozího amerického prezidenta. Až 13 milionů Američanů může totiž v následujících deseti letech přijít o zdravotní pojištění      

Ryan masivní škrty ve zdravotnictví a sociální sféře ospravedlňuje tím, že je nutno snížit deficit. Nicméně podle aktuální analýzy Rozpočtového úřadu Kongresu daňová reforma v průběhu následující dekády zvýší deficit o 1,4 bilionu dolarů. Ovšem s reálnými fakty si fanatičtí stoupenci „volného trhu“ v čele s Paulem Ryanem hlavu nikdy příliš nelámali.   

Jak už bylo napsáno výše, na své si jednoznačně přijdou ti nejbohatší – obří korporace a majitelé velkých podniků, k nimž neodmyslitelně patří přátelé předních republikánů. Přepis daňového kodexu počítá se snížením korporátní daně z 35 na 21 procent, přičemž se dočasně sníží také individuální daně. Avšak nakonec budou americkou ekonomiku jako obvykle sanovat obyčejní Američané, protože 83 procent daňových úlev je vyhrazeno pro 1 procento nejbohatších Američanů, jak informuje Tax Policy Center. Alarmující je též skutečnost, že republikánský daňový paskvil otevírá dveře těžařským společnostem, jež mají zálusk na ropná naleziště v Arktické národní přírodní rezervaci, což může zničit tamní křehký ekosystém.      

Je pozoruhodné, že před spoluprací obřích korporací s politickou garniturou varoval už republikánský prezident Dwight Eisenhover, neboť koncentrace moci v rukou velkého byznysu a předních politiků představuje hrozbu pro  fungování demokratické společnosti. Tento fakt pregnantně ilustruje bezprecedentní ideologický posun amerických republikánů doprava. Dnešní Republikánská strana už ani nepředstírá, že je prodlouženou paží velkých korporací a nikoliv politickou platformou pro běžné Američany. Trumpův elektorát navíc brzy zjistí, že byl oklamán, a není vyloučeno, že Spojenými státy v dohledné době otřesou masové sociální nepokoje.         

 

 

      

0
Vytisknout
9442

Diskuse

Obsah vydání | 27. 12. 2017