Trump naštval spojence a vrátil se domů, kde čelí krizi

29. 5. 2017

čas čtení 2 minuty
Prezident Donald Trump odletěl v sobotu nazpět do USA bez očekávaného závazku ohledně globální změny klimatu, když se v řadě velkých politických témat dostal do sporů s mnoha spojenci. Vrátil se do USA, kde čelí sílící krizi v Bílém domě.


Doma ho zřejmě nečeká mnoho odpočinku, kvůli ruské kontroverzi a obvinění, že jeho zeť Jared Kushner chtěl zřídit tajnou komunikační linku s Moskvou.

Trumpova první prezidentská zahraniční cesta vedla do Saúdské Arábie a Izraele, do Vatikánu, Belgie a Itálie. Setkal se s hlavami států, papežem a zúčastnil se jednání NATO a G7.

Trump ale není konvenčním prezidentem ani jeho přístup k mezinárodní politice není konvenční.

V mnoha ohledech byla blízkovýchodní cesta tím nejsnazším prvním krokem. Místo aby navázal na prezidentskou tradici cest do sousedních demokratických států jako Kanada a Mexiko, první cestu vykonal do Saúdské Arábie, represivního království, kde usiloval o podporu arabských států pro boj s extrémismem.

Dostalo se mu královských poct a zdál se spokojen. O lidských právech se před hostitelem nezmínil. Místo toho si odvezl objednávky na zbraně v ceně 110 miliard dolarů a nejasný objem nových civilních obchodních kontraktů.

Pak odcestoval do Izraele a na Západní břeh Jordánu, kde byl nadšeně vítán.

Nejvíce konfrontační částí cesty se tak stala její evropská etapa. Po audienci ve Vatikánu Svatý stolec lakonicky prohlásil, že došlo k "výměně názorů" na mezinárodní otázky. Trump a papež se v řadě témat neshodují, mj. v kauze uprchlické krize.

Summit NATO v Bruselu postavil Trumpa proti 27 ostatním členským státům aliance. Americký prezident je znervóznil vynecháním zmínky o článku 5. Vyčinil spojencům, že neutrácejí dost za obranu, a zopakoval obvinění, že někteří členové dluží "masivní sumy", i když příspěvky na alianční výdaje jsou dobrovolné.

Trumpovo vystupování v Bruselu bylo zvlášť frustrující pro Německo, které je podle něj "velmi špatné" v oblasti obchodních praktik, i když měsíce dopředu probíhaly úpěnlivé snahy zlepšit vzájemné vztahy. Nepřekvapí, že Evropané označili summit za "katastrofu".

Cestu Trump završil na Sicílii na summitu skupiny G7. Čtyři přípravná jednání nedokázala odstranit neshody s Trumpovou administrativou ohledně volného obchodu, postoje k Rusku a změny klimatu.

Trump ustoupil spojencům ve věci závazku bojovat s protekcionismem. A pokud jde o Rusko, netrval na odstranění hrozby dodatečných sankcí kvůli intervenci na Ukrajině jak se spojenci obávali.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9021

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2017