Svět se sjednocuje na podpoře Pařížské klimatické dohody. Trump je izolován

31. 5. 2017

čas čtení 1 minuta
Americký prezident Donald Trump může tento týden oznámit, že USA odstupují od Pařížské klimatické dohody. Ale experti tvrdí, že mezinárodní podpora přelomové dohody podepsané v roce 2015 zůstává silná.


Trump o víkendu rozčílil klíčové globální spojence, když na summitu v Itálii odmítl podpořit zbytek skupiny G7 v podpoře pařížské dohody. Němečtí, francouzští, kanadští, japonští a britští představitelé doufali, že přimějí Trumpa k respektování závazku Spojených států omezit uhlíkové emise. Ale během jednání pouze přislíbil odložit své rozhodnutí. "Přijmu konečné rozhodnutí o Pařížské dohodě příští týden!", tweetoval v sobotu.

Dohoda je právně závazným dokumentem OSN podepsaným 195 státy. Vstoupila v platnost vloni a zatím ji ratifikovalo 147 signatářů. Trump nicméně hrozí odstoupením od ní, tzn. vypovězením závazku snížit uhlíkové emise a poskytnout chudším zemím prostředky na zavedení ekologičtějších energetických technologií.

Podle Wendela Tria, ředitele organizace Climate Action Network Europe, se Pařížská dohoda rychle stala globálním "standardem". To že Trump tento standard nepodporuje však nemůže překvapit. V minulosti označil globální změnu klimatu za "hoax" vynalezený Číňany k podkopání americké ekonomiky a odsoudil klimatickou dohodu jako údajně špatnou.

Počátkem roku jmenoval ministrem životního prostředí Scotta Pruitta, který veřejně zpochybňuje klimatologii a slibuje zrušit regulace pro fosilní energetiku. Pruitt patří k blízkým Trumpovým poradcům, kteří na něj vyvíjejí tlak, aby od dohody odstoupil.

Aktivisté jako Trio očekávají odstoupení USA od dohody, ale současně minimalizují dopad tohoto kroku. Věří, že dohoda se stále těší po světě drtivé podpoře.

Trio nevěří, že by Pařížská dohoda byla dokonalým plánem. Mnohé země podle něj vědí, že jde jen o dobrý start, který ale nestačí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8323

Diskuse

Obsah vydání | 2. 6. 2017