Pochybná adresnost jedné charakterizační zkratky

1. 6. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 3 minuty


Prezident Zeman si už hezkých pár dní činí starosti s tím, zda v těch nedávno vyhlášených demisích má figurovat taky jméno pí. ministryně Valachové. Mínil jí to dokonce osobně rozmluvit. Přitom se zrovna teď navíc začal projednávat kariérní řád učitelů; nejdřív v Senátu. A v Poslanecké sněmovně může dojít k jeho projednávání teprve 27. června, aniž je takto záruka jeho projednání. Ministryně Valachová by zřejmě teď neměla nikomu dalšímu předávat dořešení tohoto materiálu, když již se jím začala závažně zabývat ve fázi schvalování. Přitom stále jakoby visí ve vzduchu její původní žádost o odvolání z funkce.


A potom se taky pan prezident včera (31. 5.) vyjádřil k tomuto tématu jednoznačně. A média spěchala, aby to tlumočila dál. Prý „pitomost“, zaznělo opakovaně z prezidentových úst! Nejen s ohledem na fakt, že paní ministryně školství hodlá odstoupit z funkce jen pár měsíců před koncem funkčního období. Snad i bez ohledu na to, že to adresoval přímo a bez obalu takto vůči ženě, dokonce opakovaně. Kde zůstal „takt“ muže gentlemana?

A jako kdyby současně bylo možné zavírat automaticky oči před tím, že pí. ministryně K. Valachová původně nepodávala jen běžný návrh na svou demisi, ale specificky orientovaný na to, že vzala politickou zodpovědnost za nenáležitý (a právně neodpovědný) postup své podřízené spolupracovnice (své náměstkyně Simony Kratochvílové). Navíc v podmínkách, kdy jiný její kolega ministr tehdy odmítal souhlasit se svou demisí, i když v jeho případě byly přímo osobně doložitelné doklady o neadekvátnosti jeho postupu. (Víme, že šlo o A. Babiše, že?) Postup ministryně Valachové oceňoval tehdy i pan premiér. Takže ta vyhlášená demise byla a je jenom a právě „pitomost“? (Když navíc paní ministryně teď zřejmě od neuzavřené „kapitoly“ neodejde?)

To prezident Zeman chce stále právě takto – někdy přešlapy, jindy i hrubostmi – dramaticky prezentovat, že je optimálním kandidátem na své druhé funkční období na Hradě?


Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, kterou vyvolávají, však spíš napovídá, že ano.)

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte. 

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

0
Vytisknout
7997

Diskuse

Obsah vydání | 2. 6. 2017