Trump: Byl jsem zvolen zastupovat občany Pittsburghu, ne Paříže

1. 6. 2017

čas čtení 4 minuty


Trumpa podrazil primátor Pittsburghu:


Fakt: Hillary Clintonová získala v Pittsburghu 80 procent hlasů. Pittsburgh stojí bok po boku se světem a pařížskou dohodu splní.


Spojené státy, druhý největší vypouštěč skleníkových plynů do ovzduší, ruší svůj podpis pod pařížskou dohodou o akcích proti globálnímu oteplování - Trump tvrdí, že by to "poškodilo" americké pracovní příležitosti

Spojené státy se připojí k Sýrii a k Nicaragui jako k jediným dvěma zemím, které nepodepsaly pařížskou dohodu.

"Abych splnil svou slavnostní povinnost Spojeným státům a jejich občanům, Spojené státy odstoupí od pařížské klimatické dohody, ale zahájí jednání s cílem buď se vrátit k pařížské klimatické dohodě, anebo úplně novou transakci za podmínek, které budou férové vůči Spojeným státům," řekl Trump.

 Donald J. Trump says he will withdraw from the Paris Climate Accord - but will begin negotiations to re-enter on terms fair to the USA pic.twitter.com/A7gFqVgA41





Avšak Itálie, Francie a Německo vydaly krátce po Trumpově výrocích prohlášení, že smlouvu nelze nově vyjednat.

Trump se vyjádřil: "Skutečnost, že pařížská dohoda svazuje Spojené státy a dává moc některým nejvíce znečišťujícím zemím rozptyluje jakékoliv pochybnosti, proč zahraniční lobbisté chtějí, aby naše nádherná země zůstala svázána. To se nebude dít, pokud já budu prezidentem, je mi líto. Byl jsem zvolen jako zástupce občanů Pittsburghu, ne Paříže."

Trump tvrdí, že pařížská dohoda staví Spojené státy do nevýhodného postavení, z kterého mají prospěch jiné země, a američtí zaměstnanci a daňoví poplatníci musejí absorbovat tyto náklady a trpět ztrátou pracovních příležitostí a uzavíráním továren. Ode dneška Spojené státy zastaví platby pro Ameriku určených příspěvků a z ekologického klimatického fondu "což stojí Spojené státy obrovské peníze".

Odstoupení USA od pařížské smlouvy však prý nevykolejí globální úsilí v boji proti oteplování, uvedla Christiana Figueres, bývalá šéfka klimatického oddělení OSN, které se podařilo vyjednat pařížskou dohodu. "Státy, města, korporace, investoři se už tímto směrem pohybují celou řadu let a klesající ceny obnovitelných energií ve srovnání s vysokými náklady dopadů užívání fosilních paliv zaručují pokračování těchto změn."

Spojené státy budou svým odstoupením od pařížské smlouvy poškozeny, uvedl profesor John Schnellnhuber, klimatolog a bývalý poradce EU, Angely Merkelové a papeže. "Podstatněji to nezabrání pokroku v boji proti oteplování, ale poškodí to americkou ekonomiku i společnost," řekl. "Čína a Evropa se už staly světovými špičkami na cestě k ekologickému rozvoji a posílí své postavení, pokud USA zůstanou pozadu. Lidé kolem Trumpa ve Washingtonu si neuvědomují, že války ohledně klimatu už skončily a nyní se závodí o udržitelnou prosperitu."

Odstoupení od smlouvy je vítězstvím pro nacionalisty v Trumpově vládě, jako je jeho stratég Steve Bannon, kteří argumentují, že pařížská dohoda ochromuje přístup podle zásady "America first", škodí domácí těžbě uhlí a brání zrušení regulací z Obamovy éry, jako je plán na čistou elektrickou energii. 

Rex Tillerson a Ivanka Trumpová naopak argumentovaly, že by USA měly zůstat signatářem pařížské smlouvy, aby si udržely diplomatický vliv.

Stovky velkých firem, včetně firem Apple, Google a Walmart také podpořily pařížskou dohodu, stejně jako fosilní ropné firmy ExxonMobil, BP a Shell, které podporují přechod k nízkouhlíkové ekonomice. 

Ve snaze uklidnit nervozitu v zemích, které jsou nejvíce ohroženy růstem teploty, oznámily EU a Čína ve středu, že vytvářejí alianci v boji proti globálnímu oteplování. Jejich společná deklarace označila globální oteplování za "otázku národní bezpečnosti" a "sílící faktor sociální a politické nestability". Pařížská dohoda je "historický úspěch" a je "nezvratná", praví se v dokumentu.  

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8301

Diskuse

Obsah vydání | 5. 6. 2017