Merkelová: Evropa by měla hrát v mezinárodní politice aktivnější roli

31. 5. 2017

čas čtení 2 minuty
Lídři Německa a Indie, Angela Merkelová a Naréndra Modi, na společné tiskové konferenci označili vzájemné vztahy za "mezinárodně významné". Probíhající jednání jsou věnována posilování vzájemného obchodu.


Kancléřka u příležitosti Modiho návštěvy v Berlíně opět zdůraznila potřebu aktivnější role Evropy v mezinárodní politice.

Před vlastní schůzkou se oba lídři zúčastnili tiskové konference, kde podepsali dohodu o německé rozvojové pomoci Indii pokrývající témata od kybernetické kriminality až po bezpečnost železniční dopravy - v hodnotě miliardy eur. Dokument se zejména důkladně věnuje udržitelnému rozvoji měst.

Po schůzce v berlínském hotelu Adlon oba lídři komentovali německo-indické vztahy.

"Zintenzívnili jsme naše dvoustranné vztahy v řadě oblastí," prohlásila Merkelová, "ale také jsem s premiérem včera večer hovořila o utváření mezinárodního řádu".

Podle různých odhadů Německo v roce 2016 realizovalo v Indii obchody v hodnotě 17-20 miliard eur, přičemž má přebytek ve výši 0,3 %. Německo je v EU největším obchodním partnerem Indie a indický premiér doufá v německé investice do průmyslu, jehož podíl chce do roku 2025 zvýšit na 25 % HDP. Německé firmy nyní investují v Indii 9-13 miliard eur, ale indická strana by si přála výrazný nárůst. Německo má zase zájem o kvalitně vzdělané indické specialisty v oborech, kde se mu nedostává pracovních sil - zejména v IT.

Zatímco se Merkelová a další politici distancují od USA Donalda Trumpa, existují spekulace, že Indie může být součástí německé strategie mezinárodní reorientace.

I když by Indie nemohla nahradit americký trh, nabízí německým firmám ekonomické příležitosti, kdyby se atmosféra v Americe dále zhoršovala a začala poškozovat obchodní vztahy.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7432

Diskuse

Obsah vydání | 2. 6. 2017