Kongres rozšířil vyšetřování Trumpovy ruské aféry o jeho právníka. Odmítl vypovídat

31. 5. 2017

čas čtení 1 minuta
Jeden z nejbližších Trumpových spolupracovníků, osobní právník Michael Cohen, se právě stal terčem rozšířeného kongresového vyšetřování, které se týká ruského úsilí ovlivnit americkou prezidentskou kampaň z roku 2016.


Cohen potvrdil ABC News, že vyšetřovatelé z obou komor Kongresu ho požádali "o poskytnutí informací a svědectví" o kontaktech s lidmi spojenými s ruskou vládou. Řekl ale, že odmítl vypovídat.

"Odmítl jsem pozvání k účasti, protože žádost byla bídně formulována, příliš široká a nedokázal bych na ni odpovědět," sdělil Cohen v úterý emailem.

Po odmítnutí senátní zpravodajský výbor jednohlasně schválil pravomoci pro předsedu Richarda Burra a senátora Marka Wagnera vydávat předvolání podle potřeby.

Zatímco se většina mediální pozornosti nyní soustřeďuje na ruské kontakty Trumpova zetě Jareda Kushnera, existuje jen málo lidí s užšími vztahy k prezidentovi než jeho dlouholetý právník. Insideři považují Cohena za hlídacího psa, který hrozí kritikům žalobou a proslavil se hrozbami novinářům vyšetřujícím Trumpovy aktivity.

V roce 2015 řekl reportérům listu Daily Beast: "Seberu vám každou penci, kterou ještě ani nemáte. A půjdu po vašem Daily Beastu a všech ostatních koho jen znáte."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8221

Diskuse

Obsah vydání | 2. 6. 2017