Co vyvolalo prudkou reakci Merkelové na Trumpa?

31. 5. 2017

čas čtení 3 minuty
Pro německou kancléřku Angelu Merkelovou, která se často vyjadřuje kulantně, bylo víkendové vyjádření o změně mezinárodního řádu necharakteristicky přímočaré, napsal Noah Barkin.


Ale rostoucí frustrace z amerického prezidenta, odhodlání spolu s Francií reformovat Evropskou unii a politické úvahy spojené s vnitrostátní problematikou přiměly Merkelovou zaujmout jasné stanovisko, tvrdí vysoce postavení němečtí a evropští představitelé.

Fakt že Merkelová v pondělí zopakovala řadu svých tvrzení, které poprvé formulovala v neděli v Mnichově, ukazuje, že nešlo o náhodu.

CDU si vybudovala pohodlný dvouciferný náskok v preferencích před hlavním konkurentem SPD. Ale zdá se, že SPD má v plánu rozjet protitrumpovskou kampaň, která chce představit Merkelovou jako někoho, kdo je na Trumpa příliš měkký. Merkelová se tedy posledními vyjádřeními preventivně brání kritice - a současně přeformátovala otázku zvýšení obranných výdajů (prosazovaného její stranickou dvojkou Ursulou von der Leyenovou na ministerstvu obrany - pozn. KD). Už nejde o otázku plnění Trumpových přání, ale o budování evropských kapacit nezávislých na Spojených státech.

Merkelová počátkem července pořádá v Hamburku summit skupiny G20. Dosud se snažila přimět Trumpovu administrativu k přijetí konsensu v hlavních tématech jako svoboda obchodu, změna klimatu a migrace. Ale víkendový summit G7 na Sicílii ukázal, že taková strategie nefunguje.

Kancléřka tedy uznává, že nemusí v Hamburku dosáhnout pozitivního výsledku, a tím že se distancovala od USA také redukuje riziko, že bude dva měsíce před volbami označena za původce neúspěšných jednání v Hamburku.

Merkelová byla ale nikdy podobně nevystoupila před vítězstvím Emmanuela Macrona ve francouzských prezidentských volbách. Macron je pro ni spolehlivým partnerem, s nímž může prosazovat v Evropě témata jako bezpečnostní a obrannou spolupráci, migraci a reformu eurozóny. A nyní kromě jiného testuje reakci své strany na možné ústupky Paříži, jejíž některé návrhy narážejí v CDU na skepsi.

Vyjádření kancléřky bylo také adresováno Británii, neboť se obává, že Londýn má stále nerealistická očekávání ohledně brexitu.

Jistě jde také o produkt rostoucí frustrace z Trumpa, jehož první návštěva v Evropě Němce hluboce znepokojila. Frustrace začala v Bruselu, když Trump opět vedl útok na německý obchodní přebytek a vývoz aut. Rostla když zopakoval tvrzení, že členové NATO dluží ohromné částky peněz. Když nevyjádřil jasnou podporu článku 5 a nezmínil Rusko jako primární hrozbu NATO, znepokojil Berlín a další spojence.

Na summitu G7 se šest zemí dostalo do sporu s Trumpem kvůli změně klimatu a migraci. Kromě toho jeho odstrčení černohorského premiéra (na nějž Moskva připravovala atentát - KD) a mačistické potřásání rukou s Macronem prohloubily skepsi ohledně amerického prezidenta.

"Trump možná poslouchal, ale cesta ukázala, že se možná nedokáže učit," prohlásil jeden německý představitel pod podmínkou anonymity.

Merkelová označila atmosféru jednání na Sicílii jako "velmi neuspokojivou".

Projev Merkelové v Mnichově může být považován za připomenutí Trumpovi, že rozhodnutí ohledně Pařížské klimatické dohody může mít pro jeho vztahy s Berlínem a dalšími partnery vážné důsledky.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10987

Diskuse

Obsah vydání | 2. 6. 2017