Spojené státy se o Itálii už nezajímají. Rusko vyplňuje mezeru

31. 5. 2017

čas čtení 2 minuty
Prezident Trump využil krátkého pobytu v Itálii co nejlépe. Absolvoval privátní audienci u papeže, setkal se s prezidentem i premiérem v Římě, odletěl na Sicílii na jednání G7 a navštívil americké vojáky na nedaleké základně.


Ale jak náhlý záchvat diplomatické aktivity po jeho odletu odezněl, evropští a američtí představitelé se obávají návratu nové normality v podobě amerického nezájmu. Americká administrativa bojuje doma se skandály spojenými s Ruskem a na jiné věci nemá mnoho kapacity.

Rusko už Itálii nějaký čas usilovně nadbíhá. Jde o zemi, která kdysi měla nejsilnější komunistickou stranu mimo východní blok a kterou mnozí analytici považují za měkký podbřišek Evropské unie.

V Římě Trump nechává neobsazené velvyslanectví a ponechává politické hřiště prázdné, čehož obratně využívá ruský velvyslanec v Římě Sergej Razov.

Ten buduje vztahy s italskými politiky, organizuje koncerty pro oběti zemětřesení a objíždí regionální představitele, kteří si stěžují na "neférové" sankce proti Rusku.

Tak jako Razovova energická diplomacie, většina ruského úsilí probíhá zcela otevřeně, jako když prezident Vladimir Putin hostil premiéra Paola Gentiloniho v Soči a prezidenta Segio Mattarellu pár týdnů předtím v Moskvě.

Mezi italskými, evropskými a americkými představiteli však panuje obava, že Rusko také využívá podobného skrytého ovlivňování a mediální manipulace jako použilo v USA a jinde, aby dosáhlo příklonu Itálie k Moskvě.

Bývalý premiér Matteo Renzi si soukromě stěžuje na ruské vměšování do italské politiky v podobě podpory antiestablishmentových stran. A weby kontrolované lídrem Hnutí pěti hvězd šíří zprávy Sputniku Italia, italské verze ruského státního média.

Rusko "dost investovalo do ovlivňování veřejného mínění v této zemi," říká Celia Kuningas-Saagpakk, estonská velvyslankyně v Itálii. V minulosti pracovala na ministerstvu zahraničí, kde se zabývala Ruskem a monitorovala jeho strategie a propagandistické taktiky na Ukrajině i jinde.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8055

Diskuse

Obsah vydání | 2. 6. 2017