Rusko oznámilo, že podporuje pařížskou dohodu o boji proti globálnímu oteplování

1. 6. 2017

čas čtení 1 minuta


Těsně před očekávaným oznámením Donalda Trumpa, že USA odstoupí od pařížské dohody o boji proti globálnímu oteplování, oznámila ruská vláda, že pařížskou dohodu podporuje, a dodala, že bude méně efektivní bez účasti jiných zemí. 

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov konstatoval: "Prezident Pution tuto konvenci podepsal v Paříži. Rusko ji považuje za nesmírně důležitou. Zároveň je zjevné, že efektivita této konvence bude bez klíčových účastníků omezena." 



I čínský premiér Li Keqiang zdůraznil v rozhovoru s činiteli EU, že existuje "mezinárodní odpovědnost", aby země začaly proti globálnímu oteplování jednat. "Boj proti globálnímu otepování je světový konsensus, to si nevymyslela Čína," dodal. 

Evropská unie a Čína učinily bezprecedentní krok a chystají se vydat společné prohlášení v této věci, které signalizuje sbližování Bruselu a Pekingu - a prohlubující se propast mezi Bruselem a Washingtonem za Trumpa. 

"EU a Čína považují boj proti globálnímu oteplování a přechod k čisté energii za imperativ, který je důležitější víc než kdy jindy," bude konstatovat jejich prohlášení.

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
8810

Diskuse

Obsah vydání | 2. 6. 2017