NYT: Ladislav Kasuka z Mělníka vystupoval v ruských médiích jako hlavní komentátor k střední Evropě

29. 5. 2017

čas čtení 2 minuty
Ladislav Kasuka, nemajetný stalinista z Mělníka, který publikuje na českém serveru protizápadní útoky, začal od roku 2014 na Facebooku dostávat v ruštině nabídky finanční pomoci, aby organizoval pouliční protesty. Byly to malé částky, ve stovkách euro.

Bylo to součástí frenetické, často neohrabané vlivové kampaně, kterou řídil Alexander Usovskij, původem běloruský spisovatel, ruský nacionalistický agitátor a ideologický aktivista ve válce o názory občanů  mezi Východem a Západem.



Záležitost vyšla najevo, když ukrajinští hackeři nabourali Usovského počítač. Osvětlilo to ruskou vlivovou strategii: Rusko spoléhá na samostatné aktivisty, kteří podporují jeho agendu v zahraničí za peníze od ruských oligarchů a dalších osob blízkých Kremlu, nikoliv od samotného ruského státu.

Usovskij byl v kontaktu s úřadem Konstantina Malofejeva, nacionalistického miliardáře, který je terčem amerických sankcí za jeho podporu proruských vzbouřenců na východní Ukrajině. Malofejev požadoval od Usovského v říjnu 2014, abv vypracoval "jasný, konkrétní a realistický plán pro převzetí moci proruskými silami".

Rozhovory s Usovského spolupracovníky dokazují, že organizoval zmatenou akci, postiženou hádkami o peníze, hašteřením a absurdně zkreslenými názory ohledně toho, jak funguje politika mimo Rusko.

Usovskij zahájil svouy operaci v roce 2014. Založil síť serverů v různých jazycích na podporu slovanské jednoty, pronajal si kancelář v Bratislavě a založil falešnou nadaci "na podporu kultury". V roce 2014 poslal email, potvrzující, že dostal 100 000 euro na financování "přípravné etapy" své práce ve východní Evropě. Peníze zřejmě pocházely od Malofejeva.

Usovskému se sice nepodařilo získat moc pro žádnou z proruských organizací, avšak byl schopen identifikovat partnery ve středovýchodní Evropě ochotní přijímat jeho pomoc. Dokáže také využívat internetu k posilování okrajových hlasů a k prezentování demonstrací s minimální účastí jako velká dramata. Spolupracovaltěsně se státními ruskými médii, kde činnost jeho českých, slovenských a polských spolupracovníků byla široce medializována.

Například Ladislav Kasuka vystupoval pravidelně v ruských médiích jako komentátor zabývající se českou politikou a geopolitikou. Jednou varoval v televizi Russia Today, že Spojené státy shodí na Ukrajinu jadernou bombu a obviní z toho Rusko, aby vyvolaly záminku k válce. A malé shromáždění, které Kasuka zorganizoval v Praze,  se dostalo do prvního kanálu státní ruské televize.


Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9162

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2017