Natalia Sokol: České úřady odpírají mé dcerce lékařskou pomoc

27. 5. 2017

čas čtení 3 minuty
České úřady odmítají právně uznat přítomnost mých dětí v České republice a poskytnout jim dokumenty. Proto pro ně nemohu získat zdravotní pojištění.

Vzhledem k tomu, že byl zrušen můj facebook, moje poslední informace byly o tomto:

Před třemi dny srazilo mou dceru Mamu, je jí pět let, auto v centru Prahy na tramvajové zastávce. V nemocnici jí diagnostikovali poškození vnitřních orgánů. Lékaři požadují plné vyšetření ledvin. K tomu je zapotřebí zdravotní pojištění. Zdravotní pojištění nelze získat bez dokumentů. Mama dokumenty nemá. České úřady žádným způsobem neregulují status našich dětí na území České republiky.

My rodiče máme pololegální status: Děti ho nemají. Usuzuji, že české úřady to dělají záměrně, nechtějí vydat dětem žádné dokumenty, aby námi mohly manipulovat. Protože je velmi lehké manipulovat rodinou, pokud v ní jsou malé děti.

Uvedu příklad: 25. ledna letošního roku u Anděla v Praze nám policisté prověřovali dokumenty. Silou mi odebrali kočárek, v němž byla Trojice, nejmladší dcera, a někam ji odvezli. Byla jsem nucena za nimi jít. Na policejní stanici mě před očima dítěte tvrdě zbili.

Napsala jsem o tom na Facebooku - na měsíc mi byl zablokován. Nyní byl zablokován znovu. Domnívám se, že je to proto, že jsem tam psala o záměrné nečinnosti českých úřadů ve věci upravení statusu mých dětí na území České republiky.

Touto otázkou se zabývám od září, od prvního zatčení naší rodiny v České republice. Snažím se pro děti získat nějaké papíry, které by potvrdily, že děti mají právo na pobyt v této zemi. Které by nám umožnily získat  nějaký status pro zdravotní pojištění.

Bylo mi sděleno, že podle českých zákonů v naší situaci děti není nijak zapotřebí registrovat. Totéž mi sděluje můj právní zástupce Pavel Uhl. Já to považuju za žvást. Děti musejí být právně zajištěny. Dnes jsem celý den jednala s dalšími právníky. Ti mi to potvrdili. Existují mezinárodní konvence o právech dítěte. Česká republika je signatářem těchto konvencí. Má povinnost v naší situaci upravit status našich dětí.

České úřady jsou dobře obeznámeny s naším politickým postavením a s naší situací. Psala jsem žádosti soudu, o tom, jak jsme byli 25. ledna zbiti policií, byla jsem na výslechu na ministerstvu vnitra o poskytnutí mezinárodní ochrany, hovořila jsem s prokuraturou.

Přesto však je situace beznadějná.

Nemohu získat dokumenty, nemohu upravit status dětí, nemohu získat zdravotní pojištění a dosáhnout plného vyšetření své zraněné dcery.

Žádala jsem naše přátele, aby tyto informace rozšířili. Následkem toho mi byl zrušen facebook. Jde o to, že facebook reaguje na několik absurdních stížností a zablokuje vaše stránky.

V současnosti nemohu získat dokumenty pro děti. Už rok žijeme v České republice v této situaci. Je to velmi komplikované.

Bez dokumentů nemohu pro děti získat zdravotní pojištění, nemohu dosáhnout plného vyšetření svého dítěte. Lékaři nás honí, situace je vážná, "zařiďte si pojištění", - ale já nemohu.

Teď o tom nemohu ani napsat na Facebook. Tam jsem psala, dostávala rady od jiných lidí, konzultace od právníků, měla jsem kontakty s přáteli. Teď mi ho zrušili.

Prosím, pomozte mi rozšířit tyto informace.

0
Vytisknout
12448

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2017