Potřebujeme novou obrannou strategii - Trump se vykašlal na Evropu

30. 5. 2017

čas čtení 2 minuty


Polská armáda má tři divize, stejně jako německý Bundeswehr. Francie má dvě, Rumunsko dvě, Británie dvě a pobaltské země mezi sebou jen jednu. Od minulého týdne jsou toto jediné vojenské jednotky, s nimiž musí počítat Vladimír Putin, když vyhrožuje a zastrašuje západní diplomatický pořádek ve snaze ho přimět, aby se rozpadl.

Protože z úst Donalda Trumpa vyšlo jenom zbabělství, píše Paul Mason.



Skutečný význam hesla "America first" je jasný. Trump bude dávat přednost  americkým uhelným, ropným a frackerským společnostem před ekosystémem naší planety. Dá přednost americkým výrobcům automobilů před zájmy firem Volkswagen a Mercedes. A pokud by došlo k vojenské konfrontaci s Ruskem, Amerika bude bojovat jako poslední.

Tento rozklad globálního pořádku bude možná trvat jen čtyři roky. Anebo pořád.

V každém případě je nyní racionální, aby jak mocnosti z EU a britská vláda vypracovaly novou strategii pro svět, v němž občas americký volební cyklus vyprodukuje zkorumpovaného, idiotského izolacionistu, který dokáže přemýšlet jen v jednotlivých slabikách.

Analýza Angely Merkelové musí vyvolat velké změny v hospodářské, obchodní i bezpečnostní strategii EU. Projev Merkelové by měl přimět Evropu, aby se stmelila kolem zemí svého jádra a kolem svých základních hodnot. To znamená, že Polsko a Maďarsko, které nyní porušují demokratické principy, budou muset dostat varování. A jestliže v Evropě rychle vznikne jádro a periferie, a jádro utvoří fiskální a měnovou unii, čím dřív, tím líp.

Británie, která se připravuje na katastrofální odchod z jednotného trhu EU, také čelí probuzení. Když bývala Británie světovou velmocí, taktika "zrádného Albionu" dávala smysl: Británie manipulovala jednu evropskou mocnost proti druhé a radovala se nad jejich slabostí. Tato touha stát mimo Evropu a rozdělovat ji je dodnes přímou součástí britských diplomatických a geostrategických institucí.

Toto je nutno rychle změnit. Protože Trumpovy projevy změnily svět.

Poučení z historie je jasné. Kdykoliv ustoupí Spojené státy z Evropy, jak se tomu stalo v letech 1939-1941, Británie musí začít fungovat jako evropská mocnost, už jen v zájmu své vlastní bezpečnosti.

Ve světě, který je takto nebezpečný, kdy mu dominují muži tak nebezpeční, jako je Trump a Putin, musíme zvýšit své vojenské výdaje nad 2 procenta GDP. Trump dal najevo, že současné "strategické pojetí" NATO z roku 2010 je mrtvé. Hlavní evropské demokracie musejí vytvořit nové. A Británie toho musí být součástí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9117

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2017