Pravicový americký think tank: Visegrádské země se posunují na východ

29. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

Americký Mezinárodní republikánský institut (IRI), jehož předsedou je republikán John McCain, provedl ve středovýchodní Evropě průzkum veřejného mínění ohledně postojů občanů k Západu a k Rusku:


"Zatímco NATO a americká přítomnost v Evropě byly historicky vždy považovány za klíčovou součást evropského míru a bezpečnosti, na Slovensku znepokojujících 60 procent respondentů zastává názor, že americká přítomnost zvyšuje napětí a snižuje bezpečnost. Většina respondentů ve všech čtyřech visegrádských zemích buď silně, anebo do určité míry podporují neutralitu vůči NATO i vůči Rusku (Slovensko: 73 procent, Česká republika: 61 procent, Maďarsko: 58 procent, Polsko: 53 procent).

Průzkum také odhalil nejistotu občanů visegrádské čtyřky ohledně evropské totožnosti. Více než třetina respondentů v České republice (40 procent) a na Slovensku (36 procent) je přesvědčena, že Evropská unie je nutí opouštět tradiční hodnoty, zatímto 41 procent Slováků je přesvědčeno, že "Rusko tradiční hodnoty hájí" (ČR: 27 procent, Maďarsko: 18 procent, Polsko: 14 procent).

Průzkum také naznačuje zranitelnost vůči dezinformacím u respondentů, kteří získávají své zpravodajství z netradičních médií.

Na Slovensku si 76 procent občanů si buď nemyslí, že Rusko šíří zavádějící informace (38 procent) anebo je jim jedno, že Rusko tato média financuje (38 procent)."

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8930

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2017