Trump: Byl jsem zvolen zastupovat občany Pittsburghu, ne Paříže

1. 6. 2017

čas čtení 4 minuty


Trumpa podrazil primátor Pittsburghu:


Fakt: Hillary Clintonová získala v Pittsburghu 80 procent hlasů. Pittsburgh stojí bok po boku se světem a pařížskou dohodu splní.


Spojené státy, druhý největší vypouštěč skleníkových plynů do ovzduší, ruší svůj podpis pod pařížskou dohodou o akcích proti globálnímu oteplování - Trump tvrdí, že by to "poškodilo" americké pracovní příležitosti

Spojené státy se připojí k Sýrii a k Nicaragui jako k jediným dvěma zemím, které nepodepsaly pařížskou dohodu.

"Abych splnil svou slavnostní povinnost Spojeným státům a jejich občanům, Spojené státy odstoupí od pařížské klimatické dohody, ale zahájí jednání s cílem buď se vrátit k pařížské klimatické dohodě, anebo úplně novou transakci za podmínek, které budou férové vůči Spojeným státům," řekl Trump.

 Donald J. Trump says he will withdraw from the Paris Climate Accord - but will begin negotiations to re-enter on terms fair to the USA pic.twitter.com/A7gFqVgA41



Digitál sice nereprezentuje skutečnost, potenciál však ano

Míra odcizení v české společnosti je alarmující

1. 6. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 7 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Digitální prostor není reprezentativním odrazem skutečnosti. Když kupříkladu předložíte lidem v digitálním prostoru informace o tom, kolik uprchlíků zahynulo za poslední roky ve Středozemním moři nebo o tom, že nemocnice v Motole odmítá poskytnout mimořádnou zdravotní péči malému dítěti, jelikož jeho rodiče nemají zdravotní pojištění, vyvolané reakce nejsou totéž, jako kdybyste konfrontovali tytéž lidi přímo a postavili je do role těch, kdo mají o pomoci rozhodnout. Na druhou stranu, míra často obludného odcizení, které kritické společenskovědní přístupy reflektují od nástupu masové společnosti. Nejde sice o reprezentaci jednání, ale jde o záporný potenciál, který je možné exploatovat v okamžiku společenské krize. A odcizení uvnitř české společnosti se daří vytěžovat skutečně dobře...

Na počest Jiřímu Bělohlávkovi

Černou vlajku vyvěsit na každém domě

1. 6. 2017 / Richard F. Vlasák

čas čtení 1 minuta

Naše vlast má málo tak velkých osobností, jako byl Jiří Bělohlávek. Ach, jak nemám rád minulý čas, když takové zprávy přijdou. Nekrologů bude napsáno hodně, nebudu k nim přidávat. Budou jej srovnávat s Neumanem, Kubelíkem a já nevím s kým, superlativy budou málo. Bude se mluvit o Řádu britského impéria. Málo. Pro mne tento dirigent České filharmonie dosáhl nejvíc, když v roce 2011 pozval k úvodnímu koncertu Pražského jara Symfonický orchestr Pražské konzervatoře, chcete-li, holky a kluky, jimž některým ani nebylo osmnáct. Ten úvodní koncert je víc než entrée, to je národní svátek. Hraje se hymna, je přítomen prezident. První byl Edvard Beneš. Největší uvedení bylo v roce 1990, když se do vlasti z exilu vrátil Rafael Kubelík a vítali jsme obnovení demokracie v Československu. V lóži seděl Václav Havel. A k tomu státnímu aktu, aktu, který připomíná, že svoboda je u nás spojena se vzdělaností a kulturou, pozval pan dirigent Bělohlávek nejtalentovanější hudebníky mezi adolescenty. Byla to odvaha, oni to zvládli a tím ukázali nejen nám milovníkům hudby, ale mladým lidem v jejich věku, že když se člověk snaží a je poctivý v tom, co dělá, může hrát i nejznámější skladbu na světě, Smetanovu Vltavu. Do Boží laskavé ruky Vás, pan dirigente, poroučím a jemu za Vás děkuji.


Pozn. red. V domácím britském publicistickém rozhlase, na stanici BBC Radio Four, která NIKDY nemá žádné zpravodajství z  České republiky, se ve čtvrtek večer v hlavních zprávách v 18 hodin vysílal Bělohlávkův nekrolog.

Rozhovor Britských listů 111:

Proč mají režimy nepotlačitelnou touhu občany pošpinit?

26. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta



V tomto rozhovoru Britských listů hovoří Jan Čulík se spisovatelkou a scénáristkou Terezou Brdečkovou o jejím seriálu natočeném pro Českou televizi "Bohéma" o nátlaku autoritářských režimů na národní celebrity a o tom, zda smí občan opustit základní etické hodnoty, když je režim zruší. Je to nesmírně aktuální právě dnes. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 26. května 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Czech President Zeman: Let us sell weapons anywhere. It should not bother us where they end up

1. 6. 2017

čas čtení 1 minuta


Czech armaments industry is an industrial sector like any other and should be exporting its products anywhere in the world, said Czech President Miloš Zeman. He added that the Czech Republic should not be bothered if Czech weapons are then re-exported into conflict areas. Zeman said this on the occasion of the opening of the IDET armaments trade fair in Brno.

According to Zeman, Czech armament exports are often hampered by the official licensing policy because "it limits, in absolutely unsuitable ways, our export to various non-embargoed countries under the pretext that they might be re-exported to less safe countries."

"I always say, this is not our problem," said Zeman. "We export weapons into safe countries and it is up to them what these safe countries then do with these weapons."

Various Czech arms manufacturers complain that it is difficult for the to export weapons abroad due to fierce global competition  and local restrictions. The problem for them is that unlike many other post-Soviet countries, the Czech Republic adheres to the regulations which ban the export of weapons to problematic regions.

Source in Czech HERE

Odvrátíme pád lidstva do propasti?

Jaké následky může mít odstoupení Spojených států od klíčové klimatické dohody?

1. 6. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Americký prezident Donald Trump pravděpodobně splní svůj další předvolební slib, neboť podle aktuálních informací míní odstoupit od pařížské dohody o ochraně klimatu, kterou podepsalo téměř 200 států, včetně Indie, Číny a zemí EU. Bílý dům k tomuto vysoce kontroverznímu kroku patrně přistoupí navzdory faktu, že téměř 70 procent Američanů podporuje účast své země na této dohodě. Nic naplat, předvolební sliby se musejí plnit a sloganu „America First“ nemůže stát nic v cestě, a to ani v případě, kdy se v zásadním ohrožení ocitá důstojný život na planetě.

Rusko oznámilo, že podporuje pařížskou dohodu o boji proti globálnímu oteplování

1. 6. 2017

čas čtení 1 minuta



Těsně před očekávaným oznámením Donalda Trumpa, že USA odstoupí od pařížské dohody o boji proti globálnímu oteplování, oznámila ruská vláda, že pařížskou dohodu podporuje, a dodala, že bude méně efektivní bez účasti jiných zemí. 

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov konstatoval: "Prezident Pution tuto konvenci podepsal v Paříži. Rusko ji považuje za nesmírně důležitou. Zároveň je zjevné, že efektivita této konvence bude bez klíčových účastníků omezena." 

Jak se zbavit oligarchů v politice

1. 6. 2017 / Kryštof Kozák

čas čtení 5 minut

Na první pohled to může vypadat, že bez oligarchů se dnes česká politická scéna neobejde – buď stojí přímo v čele stran, nebo jsou dobře napojeni na jejich vedení. Ani dva nové subjekty na české politické scéně – Realisté a resuscitovaná ODA – nejsou výjimkou. V případě Realistů je klíčové osobní přátelství Petra Robejška s Markem Dospivou z Penty, ODA rovnou vede jeden z nejbohatších podnikatelů v České republice. Oligarchové jsou pro politiku důležití zejména v tom, že mají v podstatě neomezené zásoby peněz, které mohou různými způsoby využívat k tomu, aby získali přízeň voličů – ať už nákupem médií, reklam či billboardů. Ze svého podnikání navíc zpravidla mají základní marketingové know-how, respektive kontakty na špičkové odborníky na marketing, kteří pak stranu prodávají jako každý další produkt. Politický souboj se pak zvrhává ve stínohru sloganů, pomlouvačných titulků a vizuálů, která přispívá k tomu, že většina voličů pak volí „menší zlo“.

Zrušte dopravní předpisy! A zákoník práce!

Hobiti vášnivě diskutují o svobodě...

1. 6. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Je-li něco zajímavého na českém diskursu, pak je to jeho neomylný instinkt v tom, jak vybrat z mnoha podstatných fenoménů ten nejvíce nepodstatný a udělat z něj událost intergalaktického charakteru. Další skvělou záminkou se stal tzv. protikuřácký zákon, jenž právě vstoupil v platnost. V tomto ohledu jsem vážně překvapen tím, kolik jinak velmi racionálně uvažujících lidí s dostatečným vzděláním, kteří jinak skvěle chápou podstatu termínu "demokratické svobody" a jeho historicky se měnícího významu, je ochotných stát se apologety práva na kouření ve veřejných prostorech. Chápu ještě docela přátele kuřáky, kteří prostě obhajují svou závislost. Obavu však mám o své přátele nekuřáky, kteří se bojí, že by se náhodou mohli dostat mimo hranice liberálního úsudku a tak raději dávají najevo svou skepsi. Údajně proto, že zákaz kouření je omezováním osobních svobod. Prý je představa, že někomu zakážeme v jeho vlastním podniku kouření, naprosto nepředstavitelná. Problém je tedy pravděpodobně v šíři představivosti. Podle stejného úzu je naprosto nepřijatelným omezením svobody, když nám právní řád přikazuje řadou dopravních předpisů, jak se máme chovat za volantem. Naprostou zrůdností v tomto smyslu je povinnost používat pásy. Velkým ochráncům svobod bych také doporučil, aby ústavní stížností nechali zrušit celý zákoník práce, nebo aspoň tu část, která dává zaměstnavatelům určité povinnosti v tom jak se mají chovat k zaměstnancům. Je to přece úplně blbé, protože jsou to jejich firmy a jejich zaměstnanci. Mým drahým přátelům, zkuste uvažovat o tom, že demokracie a svobody od ní odvozené jsou závislé na vývoji poznání. je pro vás synonymem svobody manchesterský kapitalismus, v němž určují pravidla mocní? Vážně jsou pro vás závazné tlachy různých mediálních hobitů, kteří se rozhodli definovat svobodu na základě své nedovzdělanosti? Nebo je pro vás důležitější společenská shoda na tom, že některé společenské fenomény je racionální a žádoucí korigovat na základě dostupného poznání prostřednictvím pravidel tak, aby jejich negativní společenský dopad byl co nejmenší?

Vážení čtenáři, máme-li ve vydání Britských listů pokračovat, potřebujeme trvalou finanční podporu. K provozu Britských listů je zapotřebí přibližně 60 000 Kč měsíčně. Stačilo by, aby 300 čtenářů přispívalo částkou 200 Kč.

Možná si nemyslíte, že je v českém prostředí Britských listů zapotřebí. (Nenávist, kterou vyvolávají, však spíš napovídá, že ano.)

Pokud takový názor zastáváte, pak samozřejmě finančně nepřispívejte. 

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500.   Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Martina Navrátilová požaduje, aby byla přejmenována melbourneská aréna Margaret Courtové

1. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta




Martina Navrátilová, která velmi aktivně vystupuje na Twitteru, mimo jiné proti Donaldu Trumpovi, požaduje, aby Austrálie zrušila pojmenování melbournské arény po Margaret Courtové, bývalé světové tenisové jedničce, 74, která se tento týden vyjádřila, poté, co se stala pastorkou, že je tenis "plný lesbiček" a že transgenderové děti jsou "ďáblovým dílem". 

Courtová také zaútočila na australský program proti šikanování homosexuálů ve školách. Tvrdí, že je tento program dílem "homosexuální lobby" a že se snaží "dostat se do myslí dětí".

Čechoameričanka Navrátilová, která si v roce 2014 vzala  za svou dlouhodobou partnerku Julii Lemigovou, stojí v čele požadavků, aby australský tenisový kurt byl přejmenován: "Oslavujeme svobodu projevu, ale to neznamená, že nemá následky - ne trest, ale následky," napsala Navrátilová v otevřeném dopise, který zveřejnila Fairfax Media. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Proč Theresa Mayová lže?

1. 6. 2017

čas čtení 2 minuty

 



Moderátor Channel Four News: Proč Theresa Mayová chodí a říká věci, které nejsou pravda? Jako dneska, když tvrdila, že Jeremy Corbyn a Labouristická strana chtějí neřízenou migraci. To přece není pravda.

Pochybná adresnost jedné charakterizační zkratky

1. 6. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 3 minuty


Prezident Zeman si už hezkých pár dní činí starosti s tím, zda v těch nedávno vyhlášených demisích má figurovat taky jméno pí. ministryně Valachové. Mínil jí to dokonce osobně rozmluvit. Přitom se zrovna teď navíc začal projednávat kariérní řád učitelů; nejdřív v Senátu. A v Poslanecké sněmovně může dojít k jeho projednávání teprve 27. června, aniž je takto záruka jeho projednání. Ministryně Valachová by zřejmě teď neměla nikomu dalšímu předávat dořešení tohoto materiálu, když již se jím začala závažně zabývat ve fázi schvalování. Přitom stále jakoby visí ve vzduchu její původní žádost o odvolání z funkce.

Stále nesnesitelnější diktát EU

1. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta

Na další otřesné důsledky diktátu EU upozorňuje na Facebooku český podnikatel a filantrop Martin Hausenblas. A v diskusi se dokonce najdou tací, kteří na tom nevidí nic špatného!

Zamyšlení nejen nad 75. výročím atentátu na Heydricha

Třikrát dvacet pět

1. 6. 2017 / Richard F. Vlasák

čas čtení 4 minuty

Ano, vzpomínáme, hrdě a s dojetím. Po právu. Je správné vzpomínat na hrdiny známé - Kubiš, Gabčík, Opálka, i na ty, kteří jim třeba do úkrytu dodávali maso, prali košile. Proti zlu postaveném na nenávisti k jinakosti, proti zpupnému přeceňování jedné rasy, proti právu silnějšího postavili tito hrdinové hodnoty demokracie, lidskosti a práva. Je to 75 let od útoku na Heydricha, zrekapitulujme si oněch třikrát dvacet pět...

Jednotlivci jsou důležití

1. 6. 2017 / Igor Daniš

čas čtení 12 minut

Slováci a Češi  příliš nechápou nevraživost mezi Chorvaty, Srby a  Bosňáky. Vnímáme je jako blízké národy. Je to jen pozůstatek války nebo to má hlubší kořeny?

Pochopit se to dá, jenom když znáte historii Balkánu. Kořenem sváru je existence různých náboženství. V každé jedné krizi nebo válce je jeden vítěz a druhý poražený, jeden cítí křivdu a touží se pomstít, a tak se to točí dokola.

Takže válka v 90. letech byla náboženská válka?

Byla, jenom se o ní tak nemluví. Stačí si všimnout  jak občané volili po ní. Volili zástupce jenom podle náboženského vyznání, nikoli podle občanského principu. Katolíci nikdy nevolí pravoslavné a opačně.

Publikujeme část rozhovoru s chorvatským režisérem Lordanem Zafranovičem, jenž žije v Praze. Rozhovor připravil Igor Daniš pro kulturně společenský blog Pole.

Bodláky Václava Duška

Partajní mazánkové v době surové

1. 6. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 3 minuty

Lidi, není přesto, když je doma i jinde husto. Televizní obrazovka, častokrát zrcadlo ubohosti, zmaru, hlouposti, zla a sociálního temna – v pořadu, kde nit nezůstane na diskutujících, spíše hádajících se, suchá; nářky nespokojených diváků zbytečné, televize ukazuje diváctvu v podřipském kraji, čeho jsou bytosti posedlé netolerancí schopny. Přehlídka řvounů, prskalů, nimrů a pohádkových Honzů defiluje před zraky televizní rodiny – hle, co utajených hereckých talentů se povaluje utajeno v domácké politické kuchyni. Nechte chrochtat překrmené, komedie o lidech vyvolených a jejich křišťálově čistých charakterech vás nemine; Jana a Petr, láska a láska, rovná se nad láska! Handly, piruety, miliony – utajené laboratoře pravdy hlásí stále poklesky slavných.

EU neoliberální a imperialistická

1. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta

V souvislosti s rozhovorem místopředsedy německé levicové strany Die Linke Tobiase Pflügera pro A2larm vyjímá redaktor BL Daniel Veselý na Facebooku z textu následující pasáž:

Podle nejnovějšího průzkumu deníku The Times mají v Británii konzervativci už náskok jen 3 procenta

1. 6. 2017

čas čtení < 1 minuta

 Tonight: Times/YouGov regular weekly poll shows 3pt Tory lead. (Poll different to YouGov model but Tory lead same) pic.twitter.com/E4bAngUauq

Na televizním okruhu BBC 1 se ve středu konala v hlavním vysílacím čase v 19.30 devadesátiminutová debata šéfů britských politických stran. Šéfka Konzervativní strany Theresa Mayová se ji neúčastnila, ačkoliv tyto předčasné volby vyhlásila. Pravila, že se s šéfy ostatních stran "nebude hašteřit".


Deník Times: Je skutečně možné, že konzervativci v těchto volbách přijdou o poslanecká křesla?


Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Trump "se rozhodl zrušit svůj podpis pod pařížskou dohodou o boji proti globálnímu oteplování"

31. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

 

Podle dvou neidentifikovaných zdrojů se Donald Trump prý rozhodl odstoupit jménem USA od pařížské dohody o boji proti globálnímu oteplování. 

Znamená to, že jen Spojené státy, Sýrie a Nikaragua se nebudou účastnit akcí v rámci pařížské dohody. Vážně ji to ohrozí, protože dohoda očekává podstatné akce od států, které vypouštějí velké množství skleníkových plynů, které způsobují zvyšování hladiny moří, sucha a silné bouře.

Dohoda, kterou v Paříži roku 2015 podepsalo téměř 200 zemí, chce omezit globální oteplování snížením emisí CO2 pálením fosilních paliv. Spojené státy podle této dohody měly snížit do roku 2025 své emise CO2 ve srovnání s rokem 2005 o 26-28 procent.

USA vypouští do ovzduší druhé největší množství CO2 po Číně. 

Podrobnosti o odstupu USA od pařížské dohody vypracovává Scott Pruit, Trumpův ředitel amerického Úřadu pro ochranu životního prostředí. Trumpovo rozhodnutí odstoupit od pařížské dohody ovlivnil dopis od 22 republikánských senátorů, kteří to požadovali. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

"Haven't we done enough for that scum?" Czechs rage against IKEA for releasing a multicultural advert

31. 5. 2017

čas čtení 1 minuta


Just as many Czechs were angered by a recent advertising leaflet published by the Lidl supermarket which featured a young black man wearing a Lidl jacket, a number of Czechs have now been scandalised by IKEA's facebook advert featuring the firm's Climate Action Challenge, a development programme. 

"Are you a professional designer, do you own a start-up company, are you a student or do you just simply have a creative mind which is interested in our future? Do you have ideas for inspirational and practical solutions to fight climate change? Do you wish to help people how to come to terms with the impact of climate change? Join the Climate Change Challenge, which is supported by the IKEA Foundation http://bit.ly/2pU00U6"

"Why are you manipulating us trying to force us to respect the refugees and their culture and to help them? What does this have in common with a commercial firm such as IKEA? We reject multiculturalism. Sweden is a proof of how damaging multiculturalism is," said one of the critics.

Žádnou cizáckou zraněnou holčičku v našich nemocnicích nechceme!

30. 5. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut


To byla zase zkušenost. Financuju si z vlastní kapsy vulgaritu, nenávist, neuvěřitelné nadávky a rasismus.

Za posledních přibližně čtrnáct dnů jsem zkusmo utratil z vlastní kapsy několik tisíc korun za inzerci na Facebooku, abych dostal několik klíčových článků mimo úzkou skupinu pravidelných čtenářů Britských listů.

Cítil jsem povinnost, že musím ve veřejném zájmu upozornit na obrovský rozdíl mezi diskursem v Británii a v České republice po teroristickém atentátu, k němuž došlo v Manchesteru minulé pondělí. Že zatímco se v ČR zvedla vlna antiislámské hysterie, vydatně podporovaná snad všemi sdělovacími prostředky,  nikdo v Británii z teroristického atentátu neobviňuje muslimy jako takové, ale vrahy a psychopaty. Náboženský aspekt se u teroristů vůbec nepovažuje za důležitý.

Jak v sobotu citovali v rozhlase BBC jednu otázku: "Proč ti lidé páchají ty atentáty? Odpověď imáma z Manchesteru: "Jak to mám proboha vědět? Jsem muslim, ne psychopat."

How I have funded USD 500 worth of abuse against myself

30. 5. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty



I have spent some 500 US dollars on advertising on Facebook for  Britské listy articles on what I think is an important topic.

A five-year-old girl was knocked down by a car in the centre of Prague about five days ago. She flew through the air for about six feet, and,  as  doctors from the Prague Motol hospital allegedly told her parents, her kidneys were injured and they needed to be properly examined and treated without delay. However, while the hospital provided  basic treatment and examination for the injured girl, the examination of her kidneys was not carried out. The hospital allegedly demanded a payment of 2000 euros for this, which the parents of the little girl were unable to pay.

Je to lhářka, ne, ne, ne!

31. 5. 2017

čas čtení 1 minuta





Populární píseň britské skupiny Captain Ska, která charakterizuje konzervativní premiérku Mayovou jako "lhářku" a Británii jako "rozbitou zemi" se umístila v žebříčku iTunes na prvním místě, i když ji na britských rozhlasových stanicích neuslyšíte. Kvůli zákonům o nestrannosti politického vysílání v předvolebním období ji žádná rozhlasová stanice nehraje.

Píseň "Lhářka, lhářka!" bude tento týden zřejmě nejvyšším novým hitem v oficiálním žebříčku britských singlů, přesto však se v rozhlase neozve.  

Píseň obsahuje fragmenty projevů politiků z Konzervativní strany a má refrén "Je to lhářka, nemůžete jí věřit, ne, ne, ne."

Další písně skupiny Ska se zaměřují na chudobu v Británii, na problémy drasticky podfinancovaného školství a na škrty v policii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

ODS žije v 19. století

31. 5. 2017 / Martin Horut

čas čtení 2 minuty

ODS se pod Petrem Fialou již po několikráte očišťovala a reformovala. Její recept na politické vítězství však zůstává stále tentýž: „Zjednodušme to!“ láká nás stranický lídr z facebookového billboardu. Nižší daně, vyšší platy! Jestliže díky nižším daním vypadnou státní příjmy, ODS ráda ušetří – nenasytný stát je tak jako tak nutno zredukovat.

Co je "covfefe"? Zbláznil se už Trump?

31. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta



Internet šílí nad pozdněnočním výrokem na Twitteru od Donalda Trumpa:

"A to navzdory veškerému zápornému tiskovému covfefe."

Antony Brian Smith k tomu dodal:

"A to byla chvíle, kdy se Trump stal prsiduwhirw."


31 milionů osob, které Trumpa sledují na Twitteru, tím bylo poněkud znepokojeno. Doména covfefe.com byla okamžitě kýmsi zabrána:





Trumpův výrok vyvolal okamžitě obrovské množství ironických a satirických tweetů, výběr z nichž naleznete ZDE

 



Trump eskaloval konflikt s Německem

31. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta



Němci nechápou, proč na ně Trump útočí, zatímco se přátelí s diktátory ze Saúdské Arábie a z Ruska

V úterý v 6.40 ráno washingtonského času napsal Trump na Twitteru:

"Máme MASIVNÍ obchodní deficit s Německem, a oni platí DALEKO MÉNĚ než by měli do NATO a pro armádu. Velmi špatné pro USA. To se změní."

 



Němečtí činitelé mají pocit, že Trump dává přednost vztahům s autoritářskými zeměmi, jako je Saúdská Arábie, Turecko nebo Rusko. V Saúdské Arábii řekl tam shromážděným diktátorům, že tam "nepřijel, aby tam kohokoli poučoval", kdežto shromáždění demokraticky zvolených evropských politiků v Bruselu poučovat neváhal. 

Návrat socialismu v dopravě, vodárenství a odpadech

31. 5. 2017 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

 
Jak oznamuje MFD, chystají se kraje zřídit znovu krajské podniky pro autobusovou dopravu, které se za socialismu jmenovaly ČSAD, Československá automobilová doprava. 

Tržní komsomolci pod vedením Václava Klause zprivatizovali fungující městské podniky v dopravě, vodárenství, úklidu měst a hospodaření s odpady. 

S tím šla ruku v ruce snaha rušit lokální železnice. V tom byl proslulý zejména ministr privatizace Tomáš Ježek. 

V jedné teledebatě se svěřil Bubílkové a Černému, že při výjezdu z Prahy na Tachovsko musela jeho šestsetřináctka čekat u přejezdu, až přejede motoráček. A on v něm skoro nikdo nebyl! Zrušit, volal. 

Norsko zdigitalizuje nigerijské knihy

31. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

Norská Národní knihovna oznámila, že zdigitalizuje nigerijskou literaturu, když uzavřela bezprecedentní dohodu, která má vést ke vzniku "africké digitální knihovny".

"Jenom nevěřící zabíjejí lidi během ramadánu"

30. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta

Islámský stát provedl dva sebevražedné atentáty v Bagdádu. Jeden v obchodě se zmrzlinou,

Usmrceno bylo 31 osob, z nich řada dětí. Mnoho místních lidí obviňuje z neustálého vraždění Západ, který zemi destabilizoval. Neznamená to, že by toužili po návratu režimu Saddáma Husajna.

Švýcarský soud pokutoval muže, že "likeoval" pomlouvačné výroky na Facebooku

31. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta



Okresní soud v Curychu pokutoval uživatele Facebooku, který obvinil aktivistu za práva zvířat Erwina Kesslera z rasismu a z antisemitismu a "likeoval" několik výroků od dalších lidí o Kesslerovi, o nichž soud rozhodl, že jsou pomlouvačné.

Kessler žaloval úspěšně více než deset osob, které napsaly na Facebook o něm pomlouvačné výroky, avšak nyní se stalo poprvé, že soud ve Švýcarskou odsoudil muže k pokutě jen proto, že pod pomlouvačné výroky jiných lidí umístil své "likey".

Soudce konstatoval, že muž, který "likeoval" pomlouvačné výroky o Kesslerovi, tím je rozšířil mezi svými přáteli, a tak je "zpřístupnil velkému množství lidí".  Muž byl potrestán podmínečnou pokutou ve výši 4000 švýcarských franků.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

29707

Proč má Jeremy Corbyn pravdu

30. 5. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Lídr labouristů Jeremy Corbyn v reakci na teroristický útok v Manchesteru přednesl celkem pozoruhodný projev, v němž upozornil na poněkud opomíjené podhoubí islamistického terorismu v Evropě a prezentoval plán své strany, jak toto nebezpečí minimalizovat. Přestože Corbynova řeč byla plná vzletných klišé a patriotismu, mám za to, že tento přední britský politik v základních bodech vystihl podstatu fenoménu, jenž je neodbytným postrachem západního světa. Tyto postřehy nelze považovat za radikálně levicové výstřelky, neboť mají oporu v expertních posudcích, a proto je zapotřebí vést o nich věcnou debatu. Mediální scéna však není předákovi druhé nejsilnější britské politické strany dlouhodobě nakloněna.

Podle nynějších odhadů budou mít britští kozervativci o 16 poslaneckých křesel méně, než je parlamentní většina

31. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta


29708

Monitor Jana Paula : Zemřela současná česká malířka Romana Králová

30. 5. 2017 / Jan Paul

čas čtení 3 minuty


Romana Králová, foto Jiří Jiroutek



 Romana Králová (19.4.1958 Praha – 24.5.2017 Praha) patřila ke generaci osmdesátých let, Akademii výtvarných umění studovala u Prof. Karla Součka v letech 1979 až 1985. Byli jsme spolu v přípravce, spojoval nás nejen pohled na výtvarné umění, který akceptoval tradici, ale i učební obor aranžér, a oba jsme byli tehdy přijati na pražskou Akademii bez maturity. Romana byla skromná, spíše tichá, na výsost kultivovaná a také krásná žena, vážil jsem si jí nejen pro povahové vlastnosti, ale jako jednu z mála žen především pro její vynikající malířské schopnosti, a jasně zřetelný obsah jejích obrazů.

Několik slabých míst v argumentaci mluvčí motolské nemocnice

30. 5. 2017

čas čtení 2 minuty

Vidím, že mluvčí FN Motol zareagovala odkazem na odstavec omezující práva pacienta

v závislosti na vnitřním řádu FN Motol, umožňuje-li to vybavení FN Motol a nenarušuje-li

přítomnost dalších osob poskytování zdravotnických služeb,  píše Petr Novotný.

 

Tato argumentace má samozřejmě několik slabých míst, např.:

 

1) Nijak to nevysvětluje argumentaci lékařky ve smyslu "nikde na světě se v nemocnicích

přítomnost rodičů nepovoluje."

Odpověď z Motola: Zraněná holčička vyšetření nepotřebuje

30. 5. 2017

čas čtení 3 minuty

Zde je odpověď tiskové mluvčí nemocnice Motol na dotaz Britských listů ohledně případu zraněné pětileté holčičky Olega Vorotnikova a Natalie Sokol:

Dobrý den,

1) K detailnímu zdravotnímu stavu nezletilé se jak víte ze zákona nemohu
vyjadřovat.
 
Rozhodně se ale nejednalo a stav ohrožení života, jak je patrné i z
toho, že pacientka byla propuštěna domů hned druhý den.

Když systém selže...

30. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta

 

Pane Čulíku, když systém selže, je třeba hledat nejkratší cestu k dosažení účelu, píše Michal Mašín.

Možná by bylo účelnější místo inzerování na facebooku článku BL, vytvořit pro onu holčičku crowdfundingovou kampaň, pokud peníze jsou jediným problémem pro vyšetření oné holčičky a onu finanční částku použít k inzerování oné kampaně. Pokud ji nevyšetří v ČR, určitě ji vyšetří v Německu.

Stejným způsobem postupovali naší přátelé v Glasgow poté, co britské státní zdravotnictví NHS odmítlo dále léčit Craiga, poté co odmítl chemoterapii v okamžiku, kdy se cítil příliš slabý na to ji podstoupit.

https://www.justgiving.com/crowdfunding/marzena-asher-2?utm_id=106&utm_term=rQJ5V9ZA8

Pevně věřím tomu, že krom pár desítek lidí s nenávistnou reakcí by se našlo také pár desítek lidí, kteří by naopak přispěli.


Případ zraněné holčičky: Je doma, ne v nemocnici, rodiče hledají lékaře, který by ji vyšetřil ledviny

29. 5. 2017

čas čtení 2 minuty



Pětiletá dcera kontroverzních ruských umělců Olga Vorotnikova a Natalie Sokol je doma, ne v nemocnici. Její rodiče v Praze zoufale shánějí lékaře, který by byl ochoten provést u ní vyšetření ledvin. Zdravotní pojištění pro dítě stále nemají.

Poté, co bylo pětileté dítě sraženo automobilem na refýži v centru Prahy, Policie ČR zahájla trestní stíhání proti matce dítěte, nikoliv proti řidiči, který ji srazil, píše Oleg Vorotnikov.

Matku prý policie ČR obviňuje, že "způsobila nehodu", při níž automobil srazil její dceru. Byla pozvána k výslechu. Nemá právníka.

Tisková mluvčí nemocnice v Motole neodpověděla na dotaz Britských listů požadující vysvětlení, proč byli rodiče z nemocnice odstraněni, i když samotný server nemocnice v Motole uvádí, že rodič má právo být trvale přítomen u nezletilého pacienta, ani proč vyšetření ledvin není možno hradit z pojištění řidiče, který holčičku srazil.

------


Já nevím, ale to se mně snad zdá...
Milan

 Begin forwarded message:

Trumpova hrubost a arogance zjevně sjednocuje Evropu

30. 5. 2017

čas čtení 2 minuty


Trumpova návštěva v Evropě tamější politiky šokovala, měla ale pozitivní dopad, píše Natalie Nougayrède. Podobně jako někdejší sovětská hrozba donutila Evropany, aby se soustředili na to, co mají navzájem společného a jak by to mohli ochránit, Trump zřejmě Evropě napomohl pokročit k užší integraci. Zájem evropského kontinentu spočívá v tom zajistit, aby byla Trumpova toxicita neutralizována. To se může stát jedině, pokud si Evropa určí nové ambiciozní cíle. Trumpova cesta do Evropy ostře připomněla Evropanům, že žijí v novém světě nejistoty a že se musejí sjednotit.

Potřebujeme novou obrannou strategii - Trump se vykašlal na Evropu

30. 5. 2017

čas čtení 2 minuty



Polská armáda má tři divize, stejně jako německý Bundeswehr. Francie má dvě, Rumunsko dvě, Británie dvě a pobaltské země mezi sebou jen jednu. Od minulého týdne jsou toto jediné vojenské jednotky, s nimiž musí počítat Vladimír Putin, když vyhrožuje a zastrašuje západní diplomatický pořádek ve snaze ho přimět, aby se rozpadl.

Protože z úst Donalda Trumpa vyšlo jenom zbabělství, píše Paul Mason.

Chirurg, který v Manchesteru 48 hodin operoval oběti atentátu, se stal terčem rasistického útoku

29. 5. 2017

čas čtení 1 minuta





Naveed Yasin trčel v dopravní zácpě, když viděl, jak směrem k němu jede nebezpečně dodávka. Řidič, běloch středních let, sroloval okno a začal Yasinovi sprostě nadávat: "Ty hnědá pákistánská svině," řval. "Vrať se do svý země, ty teroristo. My tady lidi jako seš ty nechceme. Di do prdele!"

Terčem útoku se stal chirurg, který strávil předchozích 48 hodin operacemi zraněných obětí manchesterského atentátu. Po dvou dnech intenzivní práce, kdy se jen těžko vyrovnával s emocionálním traumatem vyvolaným ošetřováním děsivě zraněných lidí, byl tímto rasistickým útokem ohromen - mimo jiné i proto, že se narodil a vyrostl v městě Keighley v Yorkshiru. Věděl také, že jeho dcera se lehce mohla stát obětí atentátu. Chtěla jít na koncert Ariany Grande, ale otec jí to zakázal, protože koncert kolidoval s akcí v její škole. 

Donald Trump a zničení euroatlantické vazby

29. 5. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Po první zahraniční cestě amerického prezidenta Donalda Trumpa začalo být evropským politikům definitivně jasné, že Trump se jednoduše řečeno "nevsákne" - neučí se, nemění se, nekultivuje. A v reakci na jeho chování během summitů NATO a G7 německá kancléřka v neděli deklarovala, že se Evropa teď musí o sebe postarat sama, bez spoléhání se na Spojené státy.

Mobilizujeme za lepší život? Ano, my!

29. 5. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 9 minut

(Ne že by to byl každý. Takže pár námětů „na okraj“. Nejen ad KDU-ČSL.)

Už jenom těch 98 let, co má Čs. strana lidová za sebou historicky, je pomník. Ovšem, tehdy, krátce po první světové válce, to málem ještě všichni občané nově vzniknuvšího státu byli nábožensky věřící. Čili vznikla také pro to tehdejší politické schéma strana, která si příklon k transcendentním hodnotám uměla udržet dokonce ještě – zřejmě díky zvláštní shovívavosti poměrů – také ještě po druhé světové válce. Takže o dalších 70 let později jde o již zcela jinou politickou „hru“. Dokonce nynější KDU-ČSL hodlá jako silnější z obou nynějších partnerů uzavírajících předvolební koalici se STANem dát takto příklad žádoucí integrace politických sil; aby se lépe prosazoval vytčený program (aniž je nutně nějak křesťanský nebo především samosprávný).

NYT: Ladislav Kasuka z Mělníka vystupoval v ruských médiích jako hlavní komentátor k střední Evropě

29. 5. 2017

čas čtení 2 minuty

Ladislav Kasuka, nemajetný stalinista z Mělníka, který publikuje na českém serveru protizápadní útoky, začal od roku 2014 na Facebooku dostávat v ruštině nabídky finanční pomoci, aby organizoval pouliční protesty. Byly to malé částky, ve stovkách euro.

Bylo to součástí frenetické, často neohrabané vlivové kampaně, kterou řídil Alexander Usovskij, původem běloruský spisovatel, ruský nacionalistický agitátor a ideologický aktivista ve válce o názory občanů  mezi Východem a Západem.

Jak může NATO nejlépe čelit ruské hrozbě?

29. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

S rostoucími obavami ohledně potenciální ruské agrese v Evropě NATO znova prosazuje strategii odstrašování. Ale jsou vyšší vojenské výdaje tou správnou odpovědí?, ptá se Konstantin von Hammerstein.

Trump naštval spojence a vrátil se domů, kde čelí krizi

29. 5. 2017

čas čtení 2 minuty

Prezident Donald Trump odletěl v sobotu nazpět do USA bez očekávaného závazku ohledně globální změny klimatu, když se v řadě velkých politických témat dostal do sporů s mnoha spojenci. Vrátil se do USA, kde čelí sílící krizi v Bílém domě.

Mezitím v Absurdistánu 27

Mimořádné pokračování: Na oslavu LVI. národního festivalu polské písně v Opole

29. 5. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 10 minut

Bývaly doby, kdy byl Festival polských písní v Opole opravdu zajímavý. To je místo, kde se zrodily největší polské hity, jako například píseň Czesława Niemena “Dziwny jest ten świat”. Po dobu prvních padesáti let byl festival v Opole jednou z nejdůležitějších událostí v polském hudebním průmyslu. Byl zrušen jen jednou, v roce 1982, po vyhlášení mimořádného stavu v Polsku.

V novém Polsku ztrácel festival pomalu svůj vliv, veřejnost se obracela k modernějším akcím, jako je Open'er. Také, poté, co po roce 1989 vznikla komerční média, Opole, což byla vlajková akce v důsledku podporu státní televize TVP, najednou čelilo konkurenci od nezávislých akcí zorganizovaných komerčními médii. Za posledních deset let se Opole stalo místem, kam jezdí staré unavené hvězdy ještě naposledy zazářit, protože soutěž pro mladé talenty také zastarala v době existence formátů pořadů typu X-factor a Polsko má talent...

Jakým způsobem byl zradikalizován atentátník z Manchesteru?

29. 5. 2017

čas čtení 5 minut



Co vyvolalo smrtící zuřivost atentátníka z Manchesteru, dvaadvacetiletého Salmana Abediho? Odpověď leží v labyrintu libyjské extremistické politiky z doby před dvaceti lety, napsal britský týdeník Observer.

Dnes už neexistuje   charitativní organizace Sanabel Relief Agency, která byla založena v Manchesteru v roce 1999 s cílem "odstraňovat chudobu, nemoci a traumata". Spojené státy v roce 2006 se pokusily nechat aktiva této organizace zmrazit, argumentovaly, že je to bílý kůň, jehož cílem je financovat pobočku al Kajdy.

Ne že by byl jen jeden typ terorismu!

29. 5. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut

Běžně snad všichni, abychom se sami sobě neztratili v jednotlivostech dění, tak vždycky, jak to jen jde, máme zájem rozdílné jevy „jaksi“ dávat „pod společné jmenovatele“, ačkoliv ne vždy to „společné“ mělo buďto obdobný zrod, průběh, anebo aspoň zaměření jeho vyústění.

Vyhozením rodičů z nemocnice Motol "porušil své vlastní předpisy"

28. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

 

Dobrý den,
 
překvapuje mne že nikdo nenahlédl do práv a povinností pacienta, přímo na stránkách FN Motol, píše čtenář Petr Novotný:
 
    http://www.fnmotol.cz/prakticke-informace/prava-a-povinnosti-pacienta/
 
Tam se jednoznačně píše (odstavec 4a) toto:
 
    4. Pacient má při poskytování zdravotních služeb dále právo:  

    a) na nepřetržitou přítomnost zákonného zástupce, popřípadě osoby
    určené zákonným zástupcem, pěstouna nebo osoby, do jejíž péče byl
    pacient na základě rozhodnutí soudu nebo jiného orgánu svěřen,
    je-li nezletilou osobou
 
z čehož jednoznačně vyplývá že dotyčná lékařka tvrdí nesmysly, které jsou v přímém rozporu
s vnitřními předpisy FN Motol. Osobně bych doporučil obrátit se neprodleně na ombudsmana
FN Motol http://www.fnmotol.cz/ombudsman/ a podat stížnost na dotyčnou lékařku.
 
Mimo jiné to souvisí s tím že nemocnice (nepletu-li se) musí mít ke každému lékařskému
zákroku u nezletilých žádat o souhlas rodičů.
 
Můj osobní názor je že lékařka se prostě chtěla zbavit rodičů aby měla klid, a vymyslet si
argument typu "nikdo nepovoluje X" (byť to není pravda) je prostě nejjednodušší způsob.
 

"V žádné nemocnici na světě se rodičům neumožňuje, aby seděli u zraněných dětí" Opravdu?

28. 5. 2017 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Na naléhavé žádosti o pomoc a vyšetření ledviny zraněné dcerky ruského provokativního umělce a anarchisty Olega Vorotnikova reagovala jedna lékařka z dětského oddělení v nemocnici v Motole. V souvislosti se stížností rodičů zraněné dívky, že je z nemocnice vyhodili, lékařka konstatovala, že "v žádné nemocnici na světě se neumožňuje rodičům, aby byli přítomni u zraněných dětí". Musejí se prý dodržovat návštěvní hodiny.

Minulé pondělí došlo v Manchesteru k atentátu na koncertě, který navštívilo 21 000 osob, především dětí. Desítky z nich byly při teroristickém útoku zraněny.

Britská média jsou plná informací o tom, že zraněné děti v nemocnicích navštěvuje britská královna. U lůžka dětí jsou VŽDYCKY  trvale přítomni jejich rodiče, jako na této fotografii.

Zdroj v angličtině ZDE

Lékařka z motolské nemocnice: Zraněnou holčičku jsme ošetřili, další informace jsou důvěrné

28. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

 K případu pětileté zraněné holčičky, dcery anarchisty Olega Vorotnikova, se vyjádřila jedna lékařka, která v motolské nemocnici pracuje na oddělení pro děti. Její totožnost je Britským listům známa. Lékařka uvádí, že "neodkladné vyšetření a ošetření zraněné holčičky bylo provedeno, platba za vyšetření byla vyžádána, ale vyšetření jí nebylo podmíněno. Rodiče se odmítli řídit pokyny lékařů."

Lékařka odmítla odpovědět na otázku, zda bylo provedeno vyšetření poškozené ledviny u zraněné holčičky, poukazem na lékařské tajemství. Zpochybnila tvrzení matky dítěte, že vyšetření ledviny požadují lékaři, avšak k potřebě vyšetření poškozené ledviny se podrobněji odmítla vyjádřit.

Lékařka také konstatovala, že "v žádné nemocnici na světě" není umožněno, aby rodiče byli přítomni v nemocnici, kde leží jejich zraněné dítě. V žádném případě není možné, aby rodiče byli v nemocnici nedaleko zraněného dítěte přítomni "celou noc". 

Lékařka zdůrazňuje, že výše uvedené informace jsou jejím osobním názorem a nejsou oficiálním stanoviskem motolské nemocnice.

Případ zraněné holčičky: Je doma, ne v nemocnici, rodiče hledají lékaře, který by ji vyšetřil ledviny

29. 5. 2017

čas čtení 1 minuta



Pětiletá dcera kontroverzních ruských umělců Olega Vorotnikova a Natalie Sokol je doma, ne v nemocnici. Její rodiče v Praze zoufale shánějí lékaře, který by byl ochoten provést u ní vyšetření ledvin. Zdravotní pojištění pro dítě stále nemají.

Poté, co bylo pětileté dítě sraženo automobilem na refýži v centru Prahy, Policie ČR zahájla trestní stíhání proti matce dítěte, nikoliv proti řidiči, který ji srazil, píše Oleg Vorotnikov.

Snažíme se zjistit, z čeho je matka obviněna.

Tisková mluvčí nemocnice v Motole neodpověděla na dotaz Britských listů požadující vysvětlení, proč byli rodiče z nemocnice odstraněni, i když samotný server nemocnice v Motole uvádí, že rodič má právo být trvale přítomen u nezletilého pacienta, ani proč vyšetření ledvin není možno hradit z pojištění řidiče, který holčičku srazil.

------


Já nevím, ale to se mně snad zdá...
Milan

 Begin forwarded message:

Natalia Sokol: České úřady odpírají mé dcerce lékařskou pomoc

27. 5. 2017

čas čtení 3 minuty

České úřady odmítají právně uznat přítomnost mých dětí v České republice a poskytnout jim dokumenty. Proto pro ně nemohu získat zdravotní pojištění.

Vzhledem k tomu, že byl zrušen můj facebook, moje poslední informace byly o tomto:

Před třemi dny srazilo mou dceru Mamu, je jí pět let, auto v centru Prahy na tramvajové zastávce. V nemocnici jí diagnostikovali poškození vnitřních orgánů. Lékaři požadují plné vyšetření ledvin. K tomu je zapotřebí zdravotní pojištění. Zdravotní pojištění nelze získat bez dokumentů. Mama dokumenty nemá. České úřady žádným způsobem neregulují status našich dětí na území České republiky.

My rodiče máme pololegální status: Děti ho nemají. Usuzuji, že české úřady to dělají záměrně, nechtějí vydat dětem žádné dokumenty, aby námi mohly manipulovat. Protože je velmi lehké manipulovat rodinou, pokud v ní jsou malé děti.

Oleg Vorotnikov: Vyhodili nás z motolské nemocnice, naléhavě potřebujeme vyšetření pro zraněnou dcerku, pomozte!

26. 5. 2017

čas čtení 11 minut


Shrnutí případu: Pětiletá dcera Olega Vorotnikova a Natalie Sokol, dvou performerů a zakladatelů skupiny Vojna, které kriminalizuje ruský režim Vladimíra Putina, byla sražena v centru Prahy automobilem a letěla vzduchem dva metry. Byla odvezena do nemocnice Motol, kde jí bylo provedeno základní ošetření a vyšetření.

Podle níže uvedeného svědectví obou rodičů dívky jim lékaři konstatovali, že holčičce je nutno provést hloubkové vyšetření ledviny.  Podle svědectví rodičů však toto vyšetření není možno provést, neboť dítě nemá v ČR žádný právní status, žádnou dokumentaci, a tedy právo na zdravotní pojištění.

Rodiče zraněné holčičky byly posléze z nemocnice vyvedeni.

Britské listy požádaly mluvčí motolské nemocnice o vyjádření.  Reakce tiskové mluvčí motolské nemocnice je ZDE.

  Britským listům se ozvala lékařka, která pracuje na dětském oddělení nemocnice v Motole. Její totožnost je redakci známa. Konstatovala, že zraněné holčičce se dostalo základního ošetření a vyšetření. Odmítla odpovědět na otázku, zda bylo provedeno potřebné vyšetření poškozené ledviny:  "Lékařka z motolské nemocnice: Zraněnou holčičku jsme ošetřili, další informace jsou důvěrné". 

Dcerku anarchisty a umělce Olega Vorotnikova srazilo v Praze auto a hodilo ji dva metry vzduchem. Lékaři v motolské nemocnici podle svědectví jejích rodičů  odmítli provést naléhavé vyšetření její ledviny.


V tomto videu matka zraněné dcerky Natalia Sokol vysvětluje, že české úřady jejím dětem odmítají vydat jakékoliv dokumenty legalizující jejich pobyt v ČR, takže děti nemohou získat zdravotní pojištění.

Aktualizace: Lékařka z motolské nemocnice: Zraněnou holčičku jsme ošetřili, další informace jsou důvěrné -   Britské listy požádaly tiskovou mluvčí nemocnice v Motole o vysvětlení. 

Oleg Vorotnikov:

Museli jsme odejít z nemocnice, protože lékaři nechtějí poskytnout lékařské ošetření. Jen nám dávají účty:  Máme nyní malou sbírku na účty z nemocnice.

Problém je, že teď potřebujeme naléhavě vyšetření ledviny naší dcerky, aby se zjistilo, zda potřebuje operaci. Lékaři to odmítli udělat. Vzhledem k tomu, že české úřady odmítají našim dětem poskytnout jakýkoliv právní status, dcera Mama nemá žádnou dokumentaci, takže nemá zdravotní pojištění. Bez pojištění lékaři v Motole nechtějí pomoci.

Vyšetření ledviny stojí 2000 euro a my to musíme zaplatit, říkají lékaři. Nemáme už žádné peníze. Řidič automobilu, který Mamu srazil, je pryč.



Překlad následujícího videa:

Vyhodili nás z nemocnice. Nejste Češi. Máme předpisy

Vyhodili nás [motolské] nemocnice. Řekli "Tady není žádný hotel. Rodina má být doma, když dítě leží na oddělení." Stojím na ulici. Čekám na zítřejší ráno.

Seděli jsme na chodbě, setkali jsme se se Zlodějem. Přišla lékařka. Řekla nám, že na chodbě se čekat nesmí. Vy nejste Češi. Tak se seznamte s našimi předpisy. Vy nejste odsud? Česky nemluvíte? Odpověděli jsme: Ne. A tady u nás v Česku je zakázáno tady sedět. Máme na dítě čekat doma. Ještě nám řekla: Tady bude chodit ochranka, a ta vám řekne přesně to, co já.

Lékařka: "Vaše dcera je na pokoji, ale ostatní rodina musí domů. V ČR je to normální. Nevím, jak je to ve vaší zemi. Ale tady je to normální."

Oleg Vorotnikov: "Ale my žijeme v České republice."

Lékařka. "No, já nevím, odkud jste, protože mluvíte anglicky. Myslím, že nejste Češi."

Oleg Vorotnikov: "Ne, Češi nejsme."

Lékařka: "Takže musíte být doma. Tady je nemocnice."

Oleg Vorotnikov: "Kde je místo, kde můžeme čekat?"

Lékařka: "Tady nečekejte. Doma. Nerozumím, proč jste pořád ještě tady. Tady to není hotel, je to tady nemocnice. Tady jsou pacienti. A jejich rodiče a ostatní příbuzní musejí být doma."

Ve Středozemním moři se utopila tento týden především batolata

27. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

 Smrt ve Středozemním moři utopením si dále pravidelně vyžaduje množství obětí - za nezájmu evropských sdělovacích prostředků. Tuto středu se utopilo 31 osob. Většinou batolata.  200 lidí spadlo z přeplněného člunu do moře, když se naklonil na jednu stranu, informovala italská pobřežní stráž. Její velitel Cosimo Nicastro sdělil tiskové kanceláři Reuters, že v moři zůstalo nejméně 20 mrtvol. Záchranáři z moře vylovili 31 mrtvol. "Většinou jsou to batolata,"uvedl záchranář Chris Catrambone na Twitteru.

V roce 2017 bylo vyloveno z moře, zachráněno a přivezeno do Itálie dosud více než 50 000 uprchlíků. Je to 46 procentní nárůst ve srovnání s rokem 2016.


Podrobnosti v angličtině ZDE

Czech Republic now seems firmly en route to authoritarian rule

27. 5. 2017

čas čtení 2 minuty

In spite of his corruption scandals, oligarch Andrej Babiš now enjoys unprecedented popularity in the Czech Republic

Fearing the growth in popularity of his deputy and his Finance Minister, the powerful oligarch Andrej Babiš, the Czech Social Democratic Prime Minister Bohuslav Sobotka brought about a political crisis in his country, when he accused Babiš, his coalition partner, of unethical financial transactions and forced him to leave his post of Finance Secretary (Babiš has had himself replaced by a stooge).

Most commentators regarded Sobotka's action as hypocritical and risky. If Babiš is such a shady character (which he is), why did the Social Democrats happily work with him in a coalition government for three years?

Luckily for the Social Democratic  PM Sobotka, the situation for Babiš then became extremely complicated when recordings were published in which he brutally and in a vulgar fashion attacked his coalition partners and discussed with a journalist from a major newspaper he owns when (not) to publish various compromising material related to his political opponents.  Temporarily, it looked that PM Sobotka and the Social Democrats were winning over Babiš.

Not so.

Tři muži se v USA postavili proti útokům proti muslimům. Dva byli za to usmrceni

29. 5. 2017

čas čtení 1 minuta





Armádní veterán, nedávný absolvent univerzity a student, který kdysi vyhrál básnickou soutěž tím, že odsoudil předsudky, vyvolané útoky z 11. září, zasáhli, když jeden mužzačal v pátek v městě Portland ve státě Oregon protimuslimské nadávky na dvě ženy.

Dva tyto muže,  Taliesina Myrddina Namkai Mecheho, 23, a  Ricka Besta, 53, antimuslimský útočník ubodal k smrti. Třetí, Micah David-Cole Fletcher, 21, byl také pobodán, ale jeho zranění podle policie nejsou kritická.

Policie obžalovala z vraždy pětatřicetiletého Jeremyho Christiana.

Jedna z žen, na něž muž ve vlaku zaútočil, vůbec nebyla muslimka:

 Destinee Mangum, one of the targets of hate speech on a MAX train, thanks strangers for saving her life. pic.twitter.com/sefmOAyIVt



Od roku 2015 do roku 2016 vzrostl počet antimuslimských nenávistných organizací o 197 procent: 

 From 2015 to 2016 the number of anti-Muslim hate groups in the US grew by 197% https://t.co/vWIGdwmf0F pic.twitter.com/7fvkD1N7SX


A 34-year-old Roma businessman was shot dead by a racist in the northern Czech city of Chomutov

28. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta



A 34-year-old Roma businessman who normally lived in Holland was shot dead by a racist in the city of Chomutov in the north of the Czech Republic.

The man had a noisy argument with another Roma person in front of a block of flats in Chomutov at 3 am in the morning of 27th May. A white man came out of the building with a pistol, shouted "Shut finally you black mouth up, you Gipsy fucker" and shot him dead. Local witnesses say that the assassin was a former prison warden, "so he knew how to use a gun and how to aim".

Source in Czech HERE

 
 

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2017

6. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

V dubnu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 49 606.77.  Výdaje na provoz Britských listů byly 68 363.50 Kč. 

Zůstatek byl koncem dubna 2017 146 373.43 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

24981