Bulharský prezident ostře kritizoval britského premiéra Camerona za vyvolávání strachu z přistěhovalců

22. 12. 2013

čas čtení 3 minuty

Bulharský prezident Rosen Plevneliev ostře zasáhl do hysterické xenofobní kampaně v Británii, zaměřené především v bulvárních médiích proti občanům ze středovýchodní Evropy. Podobný postoj, jaký mají mnozí Češi vůči Romům, totiž má určitá část britských médií a britské veřejnosti vůči Středoevropanům a Východoevropanům, včetně Čechů a Slováků.

V exkluzivním rozhovoru pro týdeník Observer zaútočil prezident Plevneliev na to, co charakterizoval jako Cameronovy snahy vlísat se do přízně nacionalistům a varoval britského premiéra, aby uvážil, jak ho bude posuzovat historie.

Čtrnáct dní předtím, než budou zrušena pracovní omezení pro Rumuny a Bulhary, kteří tak budou smět hledat práci v jiných zemích EU, apeloval Plevneliev na Británii, aby zůstala věrna svému dědictví "velké globální mocnosti, která byla průkopníkem integrace" a aby nezneužívala strachu lidí. Plevneliev přímo Camerona vaaroval: "Izolovat Británii a poškozovat pověst Británie není správnou kapitolou, jakou by měl v britské historii premiér Cameron psát."

V nedávných týdnech zavedla konzervativní britská vláda hystericky na poslední chvíli celou řadu změn svého sociálního systému a dokonce schválila opatření, v jehož rámci nebudou mít Bulhaři a Rumuni přístup k půjčkám na univerzitní školné.

V pátek britský premiér také pohrozil, že bude vetovat nové členy EU, pokud EU nezavede drastické omezení svobody pohybu po Evropské unii. Někteří analytikové usuzují, že do Británie se každoročně přistěhuje asi 50 000 lidí z Rumunska a z Bulharska.

Bulharský prezident Plevneliev zdůraznil, že tyto předpovědi jsou nesprávné a že je úkolem mainstreamových politiků postavit se proti těm, kdo v době hospodářských potíží vyvolávají xenofobii a nikoliv tyto nálady ve veřejnosti vybičovávat. Dodal: "Bulhaři vznášejí dnes hodně otázek o tom, do jaké míre je britská společnost vůbec demokratická, tolerantní a humánní. Píše se dnes v Británii historie přechodu k izolacionismu, nacionalismu a krátkodobým politickým řešením?"

Bulharský prezident se vyjádřilm že už nyní má velké obavy o bezpečnost Bulharů v Británii. Informoval o tom, že v této věci konfrontoval Camerona koncem listopadu na summitu EU ve Vilniusu a požadoval vysvětlení "činů, výraziva a plánů britské vlády". Plevneliev uvedl, že dostal od Camerona ujištění, že Bulhaři nebudou v Británii diskriminováni. "Řekl jsem: 'Děkuju mockrát, že se mnou, Davide, sdílíte své plány. Samozřejmě, politikové jsou posuzováni podle toho, co dělají, a ne podle toho, co říkají."

Plevneliev dodal: "Ujistěme se, že to, co se dělalo ve dvacátém století, ona stará politika stavění zdí a železných opon, zůstane ve dvacátém století. Měli bychom se poučit z chyb tohoto století a pochopit, že každý z nás, ať je to Bulharsko nebo Británie, je slabý, když je izolovaný. Jednadvacáté století není o stavění zdí, ale o likvidaci zdí, o spojování lidí, kultur, ekonomiky i historie."

Plevneliev dodal, že Británie by se mohla poučit z toho, jak se Bulharsko přizpůsobilo své první vlně přistěhovalců ve své moderní historii, kdy z válkou zničených zemí v Africe a na Blízkém východě do Bulharska přišlo za poslední dva roky asi 11 000 lidí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7585

Diskuse

Obsah vydání | 23. 12. 2013